Aastaid ratastooli aheldatud Kaja sai personaalse lifti

Jonatan Karjus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Neljapäeval anti rõõmupisarate saatel kakskümmend aastat ratastooli aheldatud Mustamäel elavale Kajale üle personaalne invalift. Tegemist on Eestis ainulaadse lahendusega.

Varasemalt pääses Kaja õue ainult siis, kui keegi teda kortermaja trepist alla aitas. Paigaldatud invalift annab naise elule uue hingamise. «Ma ei pea enam aknast välja vaatama ja mõtlema, et kas bussijuht või keegi aitab mind täna ja kas ma saan tööle ning kuidas ma töölt tulles tuppa saan,» kirjeldas Kaja, millise mõõteme lift on tema elule andnud.

«See vabadus, mis ma juurde olen saanud on uskumatu. Saan nüüd lapsega koos poes käia,” lisas ta.

Paigaldatud lift on Eestis ainulaadne ning selle soetamine sai teoks tänu saatele «Kodutunne». Saate produtsendi Kristi Nilovi sõnul oli lifti maksumus natuke üle 20 000 euro, soetamine sai teoks tänu saate koostööparneritele ning annetajatele, kes finantseerisid projekti ligikaudu 14 000 euroga.

Mustamäe linnaosavanema Helle Kalda sõnul on ta äärmiselt õnnelik, et projekt sai teoks, kuid nentis, et abivajajaid on Mustamäel teisigi. Paraku puuduvad linnaosavalitsusel vahendid Nõukogude-aegstele kortermajadele liftide ehituseks, kuid üheskoos riigiga tasuks tulevikuperspektiivis kaaluda erinevaid meetmeid, kuidas probleemi lahendada.

Tegemist on moodulpõhimõttel liftiga, mida saab paigaldada nii sise kui ka välistingimustes kuni 6 korruse kõrgusele. Antud tehnoloogial põhinev lahendus on omaaegsete ilma liftita ehitatud majade täiustamisel kujunenud valdavaks Skandinaavias ja Saksamaal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles