India uputab laevakaitsjaid bürokraatiasse

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laevakaitsjad Indias.
Laevakaitsjad Indias. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Juulis õigeks mõistetud 14 eestlasest laevakaitsjat peavad ilmselt teist korda jõulud Indias vastu võtma, sest Lõuna-Aasia riigi ametnikke ei kõiguta välisministeeriumi surve, rahvusvaheliste organisatsioonide üleskutsed ega advokaadi taotlused mehed kodumaale lubada.

Firmale AdvanFort kuuluva Seaman Guard Ohio meeskonna üks advokaate Hari Narayan ütles Postimehe küsimustele vastates, et pärast laevakaitsjate õigeksmõistmist taotleti dokumentide tagastamist. Dokumente aga ei tagastatud ning põhjenduseks toodi, et süüdistajal on aega otsus edasi kaevata. Süüdistaja, kelleks on India politsei esindaja, kaebas septembris otsuse India ülemkohtusse. «Kuni otsust pole tühistatud, peab süüdistaja alluma kohtu otsusele, muidu on see lugupidamatus kohtu vastu. Seega ma ei näe põhjust, miks kohus pole dokumente tagastanud,» selgitas Narayan.

Laevakaitsja Alvar Hunt sõnas, et ka India inimõiguste komisjon on viidanud sellele, et mehed oleks pidanud oma dokumendid tagasi saama. «Passide, isiklike asjade ja tagatisraha tagastamise menetlus suunati alamasse magistraadi kohtusse Tuticorinis, mis seadust eirates keeldus nimetatud menetlust läbi viimast, ning seetõttu on antud uuesti taotlus sisse osariigi kõrgemasse kohtusse,» rääkis Hunt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles