Kuum suvi säästis metsi põlenguist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maastikupõleng
Maastikupõleng Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Kuum ja kuiv suvi möödus Eestis suuremate metsa- ja maastikupõlenguteta, päästeamet põhjendab seda lämbe ilmaga, mis inimesi metsadest eemal hoidis.

«Meile on see olnud hea aasta. Ei saa öelda, et see number olematu oleks aga metsa- ja maastikupõlenguid on tunduvalt vähem kui varasematel aastatel,» märkis päästeameti pressiesindaja Rain Porss.

Ta pakkus üheks metsapõlengute vähenemise põhjuseks palavat suve. «Võib-olla oli liialt palav ja inimesed ei käinud väga palju metsas, kuna nii lämbe oli. Olen ise ka metsas käinud sel suvel. Sellise palavuse ja niiskusega oli väga palju putukaid, väga lihtne seal olla polnud,» rääkis ta.

Porssi sõnul on metsa- ja maastikupõlengute arv oluliselt vähenenud. Kui näiteks kahe aasta eest oli selliseid väljakutseid mitu tuhat, siis sel aastal on päästeamet alates juuni algusest reageerinud 376-le väljakutsele. Need on enamjaolt olnud väiksed põlengud, millele on tänu õigeaegsele jaolesaamisele kiiresti piir pandud.

Kõik sel suvel süttinud metsa- ja maastikupõlengud kustutati enne kui need laieneda jõudsid. Porssi sõnul ei ole sel suvel mitmehektarilisi põlenguid esinenud. Tulekahjusid, mis levivad enam kui viiele hektarile, liigitab amet suurte tulekahjude alla ning neid sel suvel kustutatud pole.  

«Ilmselt on hea tulemuse võti olnud õigeaegne reageerimine ja see, et tulele on suudetud kiiresti piir panna,» ütles ta. Porss lisas, et oma osa on olnud ka viimasel aastal juurde saadud metsakustutustehnikal, mis on tõstnud reageerimisvõimet ja valvsust.

Vaivara vald lõpetas teisipäeval ligi kaks kuud kehtinud metsaminekukeelu. Vallavanem Veikko Luhalaid pidas keeldu kasulikuks – kui varasematel aastatel on vallas suviti põlenguid esinenud, siis sel suvel ei registreeritud ühtegi metsapõlengut. Tema sõnul tihenesid pärast keelu kehtestamist kohaliku metsandusspetsialisti reidid metsadesse, kontrolli olid kaasatud olid ka politsei ja abipolitseinikud.

«Päris käteväänamiseks ei läinud, aga keda metsast leidsime, neid sai hoiatatud. Inimesed kuulasid ja läksid metsast ära,» rääkis Luhalaid.

Metsaminekukeeld kehtis Vaivara vallas umbes kaks kuud, 20. juunist kuni 17. augustini.

«Keelu kuulutasime välja pärast metsandusspetsialisti ja keskkonnakaitseinspektoriga arupidamist. Ise tunnetasime ka omal nahal, et kole palav on ja vist võiks metsaminemise ära keelama,» ütles vallavanem.

Kokku on juuni algusest Eestis olnud 2183 põlengut, seega metsa- ja maastikupõlengud moodustavad üldiste tulekahjude arvust alla viiendiku, umbes 17 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles