Vilja Savisaar-Toomast: taastame maja esialgsel kujul

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olevi 24 vana maja asemele kerkib uus, täpselt samasuguse kujuga.
Olevi 24 vana maja asemele kerkib uus, täpselt samasuguse kujuga. Foto: Peeter Langovits

Vilja Savisaar-Toomast kinnitas, et esialgu oli tal kavas Nõmmel aadressil Olevi 24 asuv elamu korralikult renoveerida ning sellele juurdeehitus teha. Töö käigus aga selgus, et maja on väga halvas seisus ning see on mõistlik lammutada ning esialgsel kujul uuesti üles ehitada.

«Vana ja uue osa ühendamise käigus selgus, et maja on halvasti ehitatud ning ei ole ju mõtet nii teha, et vana osa kukub mingil ajal lihtsalt ümber ja alles jääb ainult uus osa,» selgitas Savisaar-Toomast. «Maja ehitatakse üles täpselt samasuguse projekti järgi, nagu see on linnavalitsuses kinnitatud ning nagu hoone varem välja nägi.»

Maja soojustatakse korralikult ja paigaldatakse tugev vundament. Vana elamu toestamine ja muul viisil püsti hoidmine oleks Savisaar-Toomasti sõnul läinud ka liiga kalliks ning see ei oleks end ära tasunud. Ehituslikult oleks see rumal mõte olnud.

Savisaar-Toomasti maja uuendamise projekti teinud arhitekt Eero Endjärv mainis, et Olevi 24 maja ei ole miljööväärtuslik hoone, küll asub see Nõmme miljööväärtuslikul alal.

Endjärv lisas, et eelmise sajandi kuuekümnendatel aastatel ehitati elamuid igasugustest materjalidest, mida vaid kätte saadi. Seetõttu oli ka lammutatud maja üpris halvas seisus. Põhimõtteliselt hoidiski hoonet püsti kunagine TEP-plaat, mingit muud jäigastust sisuliselt ei olnud.

«Kui viimase aja tormid üle käisid, siis ehitajad arvasid, et nüüd tuleb maja kohe-kohe alla,» märkis arhitekt. «Ega siis jäänudki muud üle, kui maja lammutada.»

Vana maja lammutusloa puudumist põhjendas Endjärv sellega, et suve ajal ei ole võimalik linnavalitsuses vajalikke pabereid vormistada, kuna enamik ametnikke puhkab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles