Fotod: Eesti võimekaima valla lapsed said üle 4 miljoni euro maksva gümnaasiumihoone

Jonatan Karjus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Rae valla keskuses Jüri alevikus avati täna pidulikult uus õppehoone, kuhu kolivad gümnasistid ja Rae Huvialakooli õpilased. Õppehoone läks maksma üle 4 miljoni euro.

«Uue gümnaasiumihoone ehitamine on Eesti tingimustes haruldane juhtum, vähemalt munitsipaalkoolide puhul, koole kiputakse me riigis ikka õpilaste vähesusele viidates kinni panema,» sõnas Rae vallavanem Mart Võrklaev. «Rae vallas on aga koolikohtade põud, seepärast võtsimegi kätte ja ehitasime Jüri Gümnaasiumi gümnasistidele täiesti uue maja – 288 kohalise õppehoone, mis läks maksma üle 4 miljoni euro.»

«Võiks arvata, et Rae vald on valmis, kuid nii lihtsalt see ei käi. Tegelikult on tõesti palju tehtud, avasime Peetris lasteaia, nädala eest sai valmis pallisaal ja nüüd gümnaasium. Järgmisel nädalal valmib 240 kohaline lasteaed ja plaanime koolimaja ehtust ka Peetrisse. Seda, et Ülemiste vanake hakkaks Peetri poole uputama, veel karta pole,» lisas Võrklaev.

Gümnaasiumi laiendus on vallavanema sõnul eriti oluline, sest arvestades sündide arvu kasvu ja elanikkonna suurenemist ei suutnud senine hoone kõiki Rae valla õpilasi enam ära mahutada.

Lisaks 288le gümnaasiumiõpilasele kolib uude hoonesse ka Rae Huvialakool – uues hoones leiavad koha nii individuaalõppeklassid pilliõppeks, õppeklassid ansamblitele, tantsusaal tantsutundideks kui ka palju muud. Uues hoones on üle 30 klassiruumi, 96kohaline auditoorium, söögisaal, garderoobid õpilastele ja õpetajatele, lao- ja hoiuruumid ja palju muudki.

Uue koolihoone ehitus läks Mart Võrklaeva sõnul maksma 3,7 miljonit eurot, klasside sisustamisele ja õppetööks vajalikule tehnikale kulus täiendavalt üle 350 000 euro. «Osaliselt saime ehitust rahastada vallaeelarvest, kuid tuli võtta ka pangalaenu,» lisas Mart Võrklaev.

Vallavanema sõnul kasvab prognooside kohaselt valla laenukoormus 7,5 miljoni euroni, kuid see on võetud seetõttu, et täita oma kohustusi valla elanike ees. Praktiliselt nullilähedase laenukoormusega vald enam lähiajal kelkida ei saa.

Jüri Gümnaasiumi direktori Maria Tiro sõnul valmis uus õppehoone väga õigel hetkel. «Senine kompleks oli meile juba üsna kitsaks jäämas – tänavust õppeaastat alustasime 970 õpilase, 106 pedagoogi ja 38 majandustöötajaga,» ütles Maria Tiro. «Eelmise õppeaastaga võrreldes kasvas aga õpilaste arv koolis tervelt 70 võrra ning on teada, et see kasv jätkub ka lähiaastatel. Nüüd oleme õpilaste arvu kasvuks valmis.»

Tuleval aastal 35. sünnipäeva tähistava Jüri Gümnaasiumi gümnaasiumiosas saab noor valida kolme õppesuuna vahel: reaalsuund, loomemajanduse ja kultuuri suund ning ettevõtluse ja rahvusvaheliste suhete suund.

29. novembril avati samas hoonekompleksis Rae valla spordikeskuse laiendusena 2 miljonit eurot maksma läinud multifunktsionaalne Pallihall koos aeroobika- ja kergejõustikusaaliga, mida saavad Jüri gümnaasiumi õpilased kasutada kehalise kasvatuse tundideks ning samuti huvialakooli spordiosakonna õpilased. Pallihallis saab läbi viia ka kõrgetasemelisi spordivõistlusi, selles on kohti 600 pealtvaatajale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles