Kuidas tähistada iseseisvuse taastamist?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ants Veetõusme.
Ants Veetõusme. Foto: Ain Protsin

Iseseisvuse taastamise päeva tähistamiseks pole veel traditsioone välja kujunenud, kuid 20. august peaks olema rõõmus ja erakonnapoliitikast vaba, leiavad päevaga seotud inimesed.

Iseseisvuse taastamise poolt hääletanud Ülemnõukogu saadikuid ühendava 20. augusti klubi esimees Ants Veetõusme sõnul on see Eesti teine sünnipäev 24. veebruari järel. Ta nõustus, et kindlaid traditsioone pole 19 aastaga veel välja kujunenud.

Omalt poolt pakkus ta, et traditsiooniks võiks saada sel aastal esmakordselt toimuv ühtelaulmine ehk digilaulupidu.

«Üks tähistamise viis võiks tõepoolest olla ühtelaulmine, kus erinevad Eesti paigad on toodud ühele teleekraanile. Loodetavasti võtavad ühtelaulmisest tulevikus osa ka Eesti riigijuhid ja tunnustavad sellega Eesti teist sünnipäeva,» rääkis Veetõusme.

Ta avaldas lootust, et õhtune ühtelaulmine erinevates Eesti paikades kujuneb traditsiooniks, sest sellega oleks väga väärikas 20. augustit tähistada.

Rahvarinde asutaja Heinz Valk oli nõus, et 20. augusti tuleks pidulikult ja rõõmsalt tähistada. Tema sõnul võiks sel päeval korraldada kontserte, pidusid linnaparkides ja simmaneid külaplatsidel

«Võimalusi on palju, aga tähtis on, et inimesed oleksid rõõmsad. See on ikkagi rõõmustamise päev,» ütles Valk.

Tema sõnul oleks imelik, kui vabaduse kättevõitmise päeva kuidagi teistmoodi kui pidulikul ja rõõmsal viisil tähistataks. «Inimestel peaks olema hea meel vabaduse ja oma riigi iseseisvuse peale mõeldes,» sõnas kunstnik.

Filmimees Ilmar Raag kirjutas ja lavastas viis aastat tagasi filmi «August 1991,» mis jutustas taasiseseisvumisele eelnenud ja järgnenud päevadest.

Tema sõnul peaks 20. augustit tähistama, kuid see peaks olema spontaanne, mitte kohustuslikkus korras kroonupidu.

«Päris selget traditsiooni ei ole tekkinud, kuid viimasel kahel aastal on peaaegu spontaanselt tekkinud kultuuriüritusi selle päeva tähistamiseks. Mulle meeldis ka väga mõte tähistada sel päeval muuhulgas Islandi päeva, sest suure pildi jaoks tähendas see päev ju väikeste riikide isepäisuse päeva,» rääkis Raag.

Raagi meelest tuleks tagada see, et 20. august poleks rakendatud mõne erakondliku vankri ette. Ta tõi näiteks teised Eesti riigi olulised tähtpäevad, nagu Võidupüha ja Iseseisvuspäev, mida keegi ei püüa oma erakonnaga siduda.

Tema sõnul võiks 20. augustil pilgud mineviku asemel tulevikku pöörata ja mõelda nii vabadusele kui sellega kaasnevale vastutusele.

20. augusti üritusi

• Kell 20 algab digilaulupidu Ühtelaulmine, mille raames lauldakse sadades paikades üle Eesti kaheksa laulu, mis video vahendusel kõikjale üle kantakse. Peost teeb algusega kell 20.30 otseülekande Kanal 2.
• Tallinnas tähistatakse taasiseseisvumispäeva lippude heiskamisega Vabaduse väljaku nõlval ja linnaosade lipuplatsidel
• Traditsiooniliselt asetatakse ka lilled Vabaduse kella jalamile ning Toompeal ja Teletorni juures asuva mälestuskivi juurde.
• Tallinna Jaani kiriku kõrval asuval haljasalal avatakse Poola rahvaliikumise «Solidarność» mälestuskivi, ühtlasi avatakse Jaani kiriku esisel platsil istujale muusikat mängiv Chopini pink, tähistamaks kuulsa helilooja 200 sünniaastapäeva. Mõlemad on Poola Vabariigi suursaatkonna kingitused Tallinnale.
• Traditsiooniliselt võõrustab kutsutud külalisi Kadriorus president Toomas Hendrik Ilves
• Erinevaid taasiseseisvumispäevale pühendatud üritusi toimub paikades üle Eesti
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles