Noor ema: parim paik sünnitamiseks on kodu

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaalministeerium soovib luua õigusliku aluse, et tagada naisele kodusünnitusel kvalifitseeritud ämmaemandusabi.
Sotsiaalministeerium soovib luua õigusliku aluse, et tagada naisele kodusünnitusel kvalifitseeritud ämmaemandusabi. Foto: SCANPIX

Hoolimata vastavate seaduste puudumisest muutub kodus sünnitamine üha populaarsemaks ning naised võtavad selle sammu ette teadlikult, pidades kodu lapse sünniks kõige paremaks keskkonnaks.

«Sünnitus on nii loomulik protsess, et kõige ohutum koht selleks on kodu,» leiab 22-aastane Simona Hariton, kes kahe aasta eest kodus ämmaemanda ja kahe vabatahtliku juuresolekul poja ilmale tõi. Noor ema on veendunud, et riik peaks kodus sünnitavaid naisi toetama, vahendas ERR Uudised oma venekeelset portaali.

Hiljuti tegi Eesti Ämmaemandate Ühing avalduse, milles kutsus valitsust üles kõrvaldama seadusest kohad, mis keelavad naistel saada kodusünnituse ajal meditsiinilist abi.

Ämmaemandate ühingu presidendi Siiri Põllumaa sõnade kohaselt on läbirääkimised sotsiaalministeeriumiga selles küsimuses käinud alates ühingu loomisest ehk ligi kümme aastat, kuid seni ei ole selle tulemusel ühtki seadust sündinud.

Viimase kümne aasta jooksul on kodus sünnitanud teadaolevalt umbes 300 naist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles