Tallinn püüab prügistajaid kaameraga

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänaseks likvideeritud prügihunnik Priisles.
Tänaseks likvideeritud prügihunnik Priisles. Foto: Mupo

Tallinna keskkonnaamet soetas mobiilse kaameralahenduse, et paremini tabada illegaalseid prügistajaid, kes oma jäätmed loodusesse viivad.

Üheks probleemiks Tallinnas on ka jäätmete turism lähivaldadest, näiteks Pirital, kus valvekaamera juba töötab, on trahvi saanute hulgas suur osa Viimsi valla elanikke, teatas linnavalitsuse pressiteenistus.

Prügistamine on küll aastate jooksul vähenenud, kuid väike osa elanikkonnast püüab endiselt jäätmeveolepingu sõlmimisest kõrvale hoida. Järelevalve eesmärgil soetatud kaamerat saab vajadusel ümber tõsta ning see paigutatakse probleemsematesse kohtadesse, kus prügistamine on suurem. Kui kaamera järgi on tuvastatav prügistaja isik, näiteks auto numbri järgi, siis on mupol võimalik alustada väärteomenetlust ning rikkujat trahvida.

Probleemseid kohti, kuhu nn prügijänesed oma jäätmeid ladestavad, on Tallinnas hulgaliselt. Illegaalset prügi võib leida nii parklatest, puhkealadelt, kuid ka kalmistutelt. Kalmistult võib leida nii televiisoreid, autorehve kui ka WC-potte. Vahest on prügistajate motiive raske mõista, kuid üldjuhul soovitakse kokku hoida kulusid jäätmeveo pealt. Saavutatud kokkuhoid kedagi õnnelikuks kindlasti ei tee. Kui kalmistule jäetakse televiisor või autorehv, mida võiks jäätmejaama ära anda tasuta, siis on tegemist laiskusega.

Järelevalve eesmärgil paigaldati kaamera esimesena Pirita Selveri parklasse, kus asuvad ka Tallinna Keskkonnaameti ohtlike jäätmete kogumispunkt ja konteiner elektroonikaromude kogumiseks. Viimaste ümbrusesse jäetakse järjepidevalt suurjäätmeid ning segaolmejäätmeid. Lisaks kannavad piirkonnas tegutsevad kodutud osa jäätmeid Selveri parklast kõrvalasuvasse Lillepi parki, kuhu need hiljem vedelema jäävad. Koristamise peab seejärel organiseerima linnaosavalitsus.

Hea näite järelevalve tulemustest valvekaamera abil ning olukorra paranemisest võib samuti tuua Pirita linnaosast. Linnaosavalitsuse kõrval asuvas parklas reostati varem seal asuvate pakendikonteinerite ümbrust. Hoone küljes oleva valvekaamera abil on mupo läbi viinud üle 30 väärteomenetluse ning praeguseks on prügistamise probleem seal lahenenud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles