Seaduslik meelemürgiäri käib riigi kiuste

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Legaalne narkoäri.
Legaalne narkoäri. Foto: Urmas Nemvalts

Eestis müüakse internetis täiesti seaduslikult erinevaid uimastavaid aineid ning riik ei suuda selles osas midagi ette võtta, sest niipea kui üks aine keelatakse, tuuakse teine asemele.
 


Eelmise aasta lõpus registreeriti äriregistris Stanislav Tsoile kuuluv firma OÜ Estonian Shipping, mille tegevusalaks märgiti «muud, mujal liigitamata äritegevust abistavad tegevused».

Sisuliselt tähendab see kõikvõimalike uimastavate, ergutavate, erutust või muid toredaid tundeid tekitavate materjalide müümist tarvitamiseks sobival kujul, näiteks keeratuna suitsudesse või pakendatuna kapslisse. Kaupa on võimalik endale tellida näiteks postiga või kulleriga, maksmine toimub pangaarvele.

Kõik on seaduslik, seisab firma kodulehel legalize.ee ning selles pole ka põhjust kahelda, sest Eesti riik ei jõua kõiki seal müüdavaid aineid piisavalt kiirelt ära keelata, kui juba toovad omanikud sisse uued ained, mis veel keelatud kaupade nimekirja pole sattunud.

Et mitte narkootikumide müügiga vahele jääda, laseb firma oma kauba enne lausa riigi laboris üle kontrollida, et see ikka keelatud poleks. Ent ootamatuks vaenlaseks on niisugusele ärile muutunud ravimiamet.

Kevadel müüs Estonian Shipping oma kodulehel erinevaid tooteid, mis sisaldasid kratomi taime droogi. Kratom on ühe Kagu-Aasias kasvava puu leht, mida kohalikud on tööd tehes aastasadu närinud, et see neid tuimestaks ja annaks jõudu. Ravimiametis on kratom määratletud ravimina, mistõttu ravimiamet pöördus firma poole ja käskis tooted maha võtta, ähvardades vastasel juhul pöörduda politseisse.

Estonian Shipping võttiski kratomi sisaldavad tooted müügilt maha, ent uuendas oma valikut uute meelemürkidega. Nüüd uurib ravimiamet mitut uut legalize.ee kodulehel müüdavat toodet, et tuvastada, millega on tegu, lausus ravimiameti inspektsiooniosakonna juhataja Gert Klaasen.

Kui ravimiamet määratleb need uued ained ravimitena, keelatakse ka nende müük ära. Kas see ka Tsoi äri kinni paneb, pole veel selge, sest maailm on tihedalt täis kõikvõimalikke meelemürke, laborites luuakse neid järjest juurde ning nende uurimine ja keelamine võtab riigil aega.

Klaasen oli mures, et  internetis on viimasel ajal suurenenud eesti- ja venekeelsete portaalide ja veebipoodide hulk, kus toodete müük on suunatud Eesti elanikele. Osa neist, nagu legalize.ee, asuvad Eestis ja nende tegevust uurib ravimiamet.

«Tarbijatele on suureks ohuks see, kui selliste portaalide pidajad on ilma erihariduseta inimesed, kellel puuduvad elementaarsed teadmised toidulisanditest, rääkimata ravimitest. Ilmekaks näiteks on see, et toodete koostises aetakse segi milligrammid ja grammid ning tihti erineb veebis avaldatud toote koostis pakendile kantust,» lausus Klaasen.

Tsoi ise Klaaseni muret ei jaga. Ta oli eelmisel nädalal oma sõnul välismaal ja ei soovinud pikalt sel teemal peatuda, ent lausus siiski, et ravimiameti tegevus on tema arvates ebaseaduslik.

Suur osa tooteid ostetakse Klaaseni sõnul välismaistelt vahendajatelt, omamata sidemeid tootjaga ning teadmata, kas toode on legaalne või mida toode tegelikult sisaldab või mis on selle toime. Tarbijad peaksid tema sõnul seetõttu olema tähelepanelikud ja kriitilise meelega ning kui tekib väikseimgi kahtlus, siis ravimiametiga nõu pidama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles