Rahumägi: info vananeb poole aastaga

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu kahte eelmisse koosseisu kuulunud turvaettevõtja Jaanus Rahumägi.
Riigikogu kahte eelmisse koosseisu kuulunud turvaettevõtja Jaanus Rahumägi. Foto: Toomas Huik

Venemaa julgeolekuteenistuse (FSB) ajastus väidetava Eesti riigireeturi paljastamisel kõneleb sellest, et kapo on idanaabri luureteenistustele valusalt kandadele astunud. Eesti riigijuhtidele peaks see aga olema märk kiirete muutuste vajalikkusest, leiab riigikogu julgeolekuasutuste järelevalve erikomisjoni kunagine juht Jaanus Rahumägi (Reformierakond).

Kõik mõistavad, et Uno Puusepa juhtum on infooperatsioon. Küsimus on, miks nüüd. Puusepp ei kao Moskvast kuhugi, teda võinuks hoida hoopis magusamateks hetkedeks.

Ilmselt soovivad nad hoida päevakorras teemat, mis puudutab kaitsepolitsei usaldusväärsust partnerite silmis. Kapo on teinud hiljuti mõned väga head operatsioonid, mille käigus on Eestis kinni võetud FSB agente. Ilmselt on antud välispartneritele ka kasulikku infot FSB tegevusest mujal.

Saksamaal, Poolas, Bulgaarias ja terves hulgas riikides on viimase aasta jooksul kinni kukkunud väga palju Vene luurajaid. Me ei saa kunagi teada, milline on olnud kapo roll selles.

Selge on, et kaitsepolitseist on saanud eesliinil olev eriteenistus, kes võtab asju väga realistlikult ning on oluline lüli kogu lääne luurekogukonnale pildi loomisel. Võib-olla lihtsalt mingitel inimestel Venemaal tuli mõte Puuseppa kasutada, ja see ei ole seotud pikema plaaniga. See on tavaline eriteenistuste vaheline võitlus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles