Õiguskantsler pole rahul kodutute kohtlemisega öömajas

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inimene kodutute öömajas.
Inimene kodutute öömajas. Foto: Marina Pushkar

Õiguskantsleri nõunikud kontrollisid sihtasutuse (SA) Kuressaare Hoolekanne kodutute öömaja ning leidsid, et turvakontrolli tehes ja kodutuid alkomeetrisse puhuma pannes rikutakse nende õiguseid. Sarnast probleemi on ka teistes öömajades tuvastatud.

Õiguskantsler tõi välja, et kui inimene öömajja saabub, siis kompab töötaja turvalisuse tagamiseks valikuliselt kodutute taskuid ja üleriideid. Samuti vaatab valikuliselt ka öömajaliste kottidesse.

Õiguskantsler ütleb, et turvakontroll riivab füüsilist ja vaimset puutumatust ning selle tegemiseks peab olema seaduslik alus. Turvaseaduse alusel võib kontrolli teha siis, kui tegu on süüteos kahtlustatavaga või ta üritab tungida valvatavale objektile, viibib seal loata.

Seega soovitab õiguskantsler öömajal kahtluste korral pöörduda abi saamiseks politseisse. Samuti tõi õiguskantsler välja, et öömajateenuse osutaja ei ole turvatöötaja turvaseaduse tähenduses.

Suurendab politsei töökoormust

Veel selgus, et öömaja kontrollib valikuliselt kodutuid alkomeetriga. Ka selleks puudub öömajal õiguslik alus ja õiguskantsler palus tegevuse lõpetada.

«Turvakontrolli öömajale saabujate suhtes oleme teostanud äärmisel vajadusel, et tagada sotsiaalmajas turvalisus ja kord. Vastavalt õiguskantsleri soovitusele ja kehtivale korrale edaspidi töötaja seda teha ei tohi,» ütles SA Kuressaare Hoolekanne tegevjuht Piret Sarjas.

Ta lisas, et korra ja turvalisuse tagamiseks majas on töötajad sunnitud edaspidi kutsuma välja politseipatrulli, mis aga suurendab oluliselt politsei töökoormust. «Isiklikult arvan, et selline teguviis on politseiressursi raiskamine.»

Sarnastele probleemidele on õiguskantsler varem korduvalt osutunud ning toonitanud, et ka purjus kodutu tuleb öömajja lasta.

Tänavu aprillis külastas õiguskantsler ka näiteks Tartu kodutute öömaja ning leidis eest sarnased probleemid – tehti valikulist turvakontrolli ja panevad kodutud puhuma . Lisaks keelati agressiivsel inimesel öömajas viibimine teatud perioodiks. Probleemid käskis õiguskantsler likvideerida tänavu 14. juuliks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles