USA plaanib Ämarile kulutada ligi 25 miljonit dollarit

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ämari õhuväebaas.
Ämari õhuväebaas. Foto: Jaanus Lensment

USA relvajõudude tuleva aasta eelarve eraldiste seas seisab muuseas ligi 25 miljonit dollarit rajatisele Eestis Ämaris, mõnevõrra vähem ehk vastavalt üle 10 ja 13 miljoni dollari antakse ka Läti ja Leedu õhuväebaaside, Lielvarde ja Šiauliai tarbeks.

«President esitas sõjaliste ehituste ettepanekud osana Euroopa julgustamise algatusest, mis tehti teatavaks 2014. aasta juunis Poolas, osana Ühendriikide jätkuvast pühendumisest NATO liidule ja Euroopa julgeolekule,» kommenteeris USA saatkonna pressi-ja kultuuriatašee asetäitja Caitlyn Kim.

«Kuni kongress pole seadust vastu võtnud, president seda allkirjastanud ja asjassepuutuvad täidesaatvad ametkonnad seda üle vaadanud, ei saa me spekuleerida võimaliku koostöö kohta Ämaris,» lisas Kim. «Sellegipoolest pole midagi muutunud presidendi lubaduses suurendada õhuväeväljaõpet Põhjala-Balti piirkonnas.»

Eesti kaitseministeerium tõi selleteemalisele küsimusele vastates välja, et 13. detsembril kiitis USA Kongress lõplikult heaks 1,1 triljoni suuruse föderaalvalitsuse eelarve, sealhulgas kaitse-eelarve, milles sai kinnitatud ka Eestile ja NATO idapoolseimatele liitlastele oluline 985 miljoni dollari suurune Euroopa julgustamise algatus (ERI). See näeb ette, et kogusummast minimaalselt 175 miljonit dollarit tuleb suunata programmidele ja tegevustele, mis toetavad nii Balti riike kui Ukrainat.

«Hetkel on teada, et Eestile on ERIs eraldi veel planeeritud 24,78 miljoni dollari eest investeeringuid Ämari lennubaasi taristu arendamiseks,» seisab kaitseministeeriumi vastuses. «Võimalikud projektid on nüüd koostöös USAga kaalumisel. Ämarile planeeritud raha on võimalik kasutada kuni 2017. aasta 30. septembrini. Seadus ootab veel allkirjastamist president Barack Obama poolt.»

Lisaks seitsmele õhuväeobjektile Baltimaades, Bulgaarias, Itaalias, Poolas ja Rumeenias seisab samal eelarvereal ehk plaanitavate välismaiste sõjaliste rajatiste seas veel 37 000 000 dollarit maksev maaväerajatis Rumeenias Mihail Kogălniceanu sõjaväebaasis ja 44 000 000 dollarit NSA-le salastatud asukohaga rajatiseks.

USA õhuväe plaanitavad ehitused ja maaostud välismaal

  • Bulgaaria, Graf Ignatjevo – 3 200 000 dollarit
  • Eesti, Ämari – 24 780 000 dollarit
  • Itaalia, Camp Darby – 44 450 000
  • Läti, Lielvarde – 10 710 000
  • Leedu, Šiauliai – 13 120 000
  • Poola, Lask – 22 400 000
  • Rumeenia, Camp Turzii – 2 900 000

Allikas: Ühendriikide tuleva aasta kaitse-eelarve

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles