Soome miljonär avalikustas kahe aasta taguse väljapressimisloo

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media / kollaaž Katri Karing

Soome miljonär Timo Rapila avalikustas eile perekonda kaks aastat tagasi puudutanud eestlastega seotud väljapressimisloo, mis pööras pere argipäeva pea peale.

Märtsis 2008 leidis mees oma Porsche kojamehe alt A4 formaati ümbriku, mille peale oli kirjutatud tema nimi. Ümbrikus oli inglise keeles kirjutatud kiri ja üle kümne foto, vahendas Pohjolan Sanomat.

Rapila sai aru, et keegi oli mitme kuu vältel jälginud teda ja tema peret. Kirjas nõuti ärimehelt kaks miljonit eurot (31,3 miljonit krooni), mis tuli toimetada kaardil näidatud asukohta.

Nõudmise mittetäitmise korral ähvardati ärimees ja tema pere tappa. Korrakaitsejõudude poole ei lubatud pöörduda.

Rahasumma kokkukogumiseks anti aega mõni päev. Täpsemad juhised lubati anda telefoni teel.

Rapila tunnistas, et teda tabas paanika ja ta mõistis, et tegemist ei ole naljaga. Ettevõtja pöördus abipalvega politseisse, kus ähvarduskirja suhtuti väga tõsiselt.

Kaheksaliikmeline perekond võeti kokku. Pere palkas omale kokku neli turvameest. Kolm päeva hiljem viisid tsiviilriietuses politseinikud Rapila perekonna uude turvakorterisse. Ärimehe sõnul pandi ka kaheaastasele tütretütrele selga kuulivest.

Telefon helises järgmisel päeval. Timo Rapila hakkas täitma väljapressijate ja politseinike juhiseid. Kuna korrakaitsjatel oli vaja aega, siis jättis ärimees väljapressijatele alandliku kirja, milles palus raha kokkukogumiseks lisaaega.

Kurjategijad Rapilat rahule ei jätnud. Kuulivesti kandnud ärimees käis raha sisaldanud kotiga lumises metsas asunud peidukoha juures kokku kolm korda, mis oli osa politsei taktikast.

Viimasel korral oli Timo Rapila oma sõnul nii närvis, et süda tahtis põuest välja hüpata. Pärast järjekordsesse turvakorterisse naasmist ei võtnud mees garaažis enam jalgu alla ja tsiviilriietes politseinikud pidi teda tuppa talutama.

Järgmisel päeval korraldas politsei perele «infotunni» ja teatas kahe eestlase tabamisest.
Perekond oli elanud isolatsioonis täpselt neli nädalat. Politseinikud turvasid peret veel terve nädala. Stress ja unetud ööd saatsid neid veel mitu kuud.

Kurjategijad said karistada ja usun, et asi on lõppenud, rääkis ärimees.

Juhtumit aitas lisaks Soome keskkriminaalpolitseile ka Eesti keskkriminaalpolitsei ja prokuratuur. Pärast eestlaste kinnivõtmist teavitati juhtunust avalikkust ja Rapila on väga tänulik, et ohvrite nimesid tookord ei avalikustatud.

Rapila nimi on figureerinud Soome suurimate maksumaksjate seas. Ta on Honka Holding Oy suuromanik, kelle ettevõtmised ulatuvad Grüne Fee Marketsi kaudu Eestisse.

Tema firmad kasvatavad salateid, ürte, seeni ning arendavad ja müüvad kasvuhoonetehnoloogiat.

«Väljapressijad vist mõtlesid, et mees tuleb maalt, kusagilt Honkajokilt ja on kindlasti kerge saak. Avalik info maksumaksjatest tuleks ära keelata. See võib muuta inimesed võimalike kuritegude sihtmärkideks,» rääkis Rapila.

Juuli lõpus 2008 teatas Eesti riigiprokuratuur, et toona 23-aastasele Mihklile esitati süüdistus väljapressimises, kirjutab Õhtuleht.

Rapila oli noormehe endine tööandja ja kuuldavasti vajas Mihkel raha oma kõrbenud autopesulaäri turgutamiseks, sest ei suutnud enam liisinguid maksta.

Varem kriminaalkorras karistamata noorele mehele mõisteti kokkuleppemenetluse korras nelja-aastane vanglakaristus, millest tuli reaalselt ära kanda pool aastat.

Teise algselt kinni peetud mehe süüks oli vaid esimese astme kuriteost mitteteatamine ja tema suhtes ei algatatud menetlust otstarbekuse kaalutlusel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles