President: tähelepanelikkus, hoolivus, sallivus ja usaldus teevad Eesti tugevaks

Raul Sulbi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilves Rakvere omapärast jõulukuuske uudistamas.
President Toomas Hendrik Ilves Rakvere omapärast jõulukuuske uudistamas. Foto: Meelis Mailbaum / Virumaa Teataja

Tähelepanelikkus, hoolivus, sallivus ja usaldus teevad Eesti tugevaks, ütles president Toomas Hendrik Ilves oma jõuluõhtu pöördumises.

Postimees toob presidendi pöördumise ära tervikuna.

«Armas rahvas, kallid kaasmaalased.

Jõuluaeg toob meie mõtetesse helgust ja valgust ning hajutab muret ja ärevust. Ebakindlus taandub, andes teed lootusele.

Lootus toob jõudu ning võidab kurnava ja väsitava lootusetuse. Aga see juhtub ainult siis, kui me oskame olla tugevad. Inimestena, ühiskonnana, riigina.

Nii kutsungi meid kõiki pidama oluliseks tähelepanelikkust, hoolivust, sallivust ja usaldust üksteise ning oma riigi suhtes. See muudab tugevaks kogu Eesti, meie Eesti.

Need on lihtsad asjad, mida me inimeste ja riigina ei tee ning mida me teeme. Me ei tee teistele kurja, ei solva oma kaasteelisi ega pea vihakõnesid, ei ole ükskõiksed siis, kui suudame kellelegi teo või sõnaga tuge pakkuda, märkame hättasattunuid, hoolime üksindusse ja üksildusse jäänutest, hoiame oma lähedasi ja peame meeles siitilmast lahkunuid. Oleme üksteise vastu lugupidavad, sest teame, et meie jõud on sallivuses, jättes oma kaaskodanikele õiguse ja võimaluse teistmoodi arvata. 

Veel üks oluline asi – me usume tõesti, et headus võidab kurjuse ja oleme valmis selle nimel ise pingutama, seda nii kodus kui ka kaugemal.

See pöörab meie pilgu siiasamasse Euroopasse, Ukrainasse, kes on ühe naaberriigi sekkumisel sattunud sõja, vägivalla ja purustuste ohvriks. Eesti on mõtete ja tegudega koos paljude ukrainlastega, kes on kaotanud lähedased ja kodud.

Head inimesed, pidagem meeles ka kõiki, kes jõuluajalgi töötavad meie nimel – meedikuid, politseinikke, päästjaid, piirivalvureid, diplomaate, kaitseväelasi.

Mõelgem täna õhtul neilegi Eesti kodanikele, kes peaksid olema kodus lähedaste kõrval, kuid kellelt on see võimalus ära võetud. Nii mõelgem kaitsepolitsei ametnikule Eston Kohverile, kelle meie naaberriik röövis Eesti territooriumilt ja laevakaitsjatele, kes Indias enda vabanemist ootavad. Andku meie mõtted ja lootused, kõrvuti riigi tegutsemisega, neile meestele sitkust ja nende lähedastele jõudu oodata.

Soovin Eestile ja kõigile meie inimestele rahulikku ja rõõmsat jõuluaega. Olgu siin lootust ja valgust.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles