Hea inimese spikker: keda Ukrainas aidata?

Nils Niitra
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarbepaberi, koristustarvikute, puhastusvahendite ja –ainete hulgimüügiga tegeleva perefirma Kaitseingel OÜ omanikud aitavad vabatahtlikuna saata meditsiinivarustust Ukraina sõduritele. Pildil pakib varustust Riho Vassiljev.
Tarbepaberi, koristustarvikute, puhastusvahendite ja –ainete hulgimüügiga tegeleva perefirma Kaitseingel OÜ omanikud aitavad vabatahtlikuna saata meditsiinivarustust Ukraina sõduritele. Pildil pakib varustust Riho Vassiljev. Foto: Jaanus Lensment

Eestlased on alates septembrist saatnud Ukrainasse ligi 30 tonni mitmesugust humanitaarabi. Sestap tekkis Postimehel küsimus, kes ja millega ukrainlasi aitavad.

Teiste seas on Ukrainat maksu- ja tolliameti (EMTA) andmeil abistanud kaks haiglat, üks omavalitsus ja kaks firmat. EMTA andmed ei ole mitmel põhjusel päris täielikud ja abisaadetisi koguneb kindlasti palju rohkem.

Teele läheb igasugust kraami alates konservidest ja seebist ning lõpetades kiirabiauto ja süstaldega. Tegelikult läheb Ukrainasse humanitaarabina üsna vähe kaupa. Enamasti eelistavad abistajad minna Ukrainasse, osta ja jagada abikraami kas kohapeal või siis leida sealt partner, kellele kogutud raha üle kanda. Ukraina bürokraatlik masinavärk võib venitada humanitaarabi kohalejõudmist nädalate kaupa, hoolimata asjaolust, et abi vajavad ukrainlased ise.

Ometi on meil terve hulk organisatsioone, kes on pühendunud ukrainlaste aitamisele. Segadus on nii suur, et suurimad annetused korjab see, kes on meedias kõige rohkem esiplaanil. Ülejäänuile jääb see, mis laualt pudeneb. Sestap püüangi anda lugejale parema arusaama sellest, kuidas südametunnistust annetuse saaja valikul paremini rihtida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles