Juškin: FSB võib karta tähtsa agendi sissekukkumist Eestis

Argo Ideon
, poliitika- ja majandusanalüütik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene uuringute keskust juhtiv Vladimir Juškin
Vene uuringute keskust juhtiv Vladimir Juškin Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Eesti kaitsepolitseiniku Eston Kohvri röövimine ja Vene julgeolekuteenistuse (FSB) propagandavideo endise kaitsepolitsei töötaja Uno Puusepaga peaosas pole omavahel seotud, arvab Balti Venemaa Uurimise Keskuse direktor Vladimir Juškin. Video eesmärk võib hoopis olla juhtida Eesti vastuluure tähelepanu kõrvale olulisematelt asjadelt.

Kuidas te Vene televisioonis näidatud «Eesti luurajate paljastamist» hindate?

Teate, mis on selles videos ootamatu? See film kannab maskeeringut kui paljastus-propagandafilm Eesti eriteenistuste vastu. Just nimelt, tegu on maskeeringuga. Miks? Kuna kolm asjaolu on selle filmi puhul täiesti uskumatud.

Esiteks avalikustatakse mittelegaalne agent, sealjuures edukas agent. Selliseid juhtumeid varasemast mulle ei meenu.

Teiseks avalikustatakse operatsioonid, milles see mittelegaal osales. Täiesti võimalik, et osaliselt on tegu väljamõeldud operatsioonidega, aga osa sellest ilmselt on tegelikkuses aset leidnud.

Ning mis kõige ootamatum – avalikustatakse ka selle agendi sidepidamise süsteem keskusega, mis toimus läbi sidemehe. Ning öeldakse välja, kes oli too sidemees. See tähendab, antakse välja Eesti vastuluure jaoks täielik õppematerjal.

Tähendab kokkuvõttes – sellist asja ei saa teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles