Moskva kohus pikendas Kohvri vahi all hoidmise tähtaega

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti kaitsepolitseinik Eston Kohver Venemaal kohtus.
Eesti kaitsepolitseinik Eston Kohver Venemaal kohtus. Foto: TASS / Scanpix

Moskva Lefortovo rajooni kohus pikendas esmaspäeval kaitsepolitsei töötaja Eston Kohvri vahi all hoidmise tähtaega 5. aprillini.

Kohvrile Vene riigi poolt määratud kaitsja advokaat Jevgeni Aksjonovi kinnitusel palus Kohver edastada kodumaale head uueaastasoovid, samuti tänud senise toetuse eest. Ühtlasi avaldas Kohver lootust, et eestimaalaste toetus jätkub ka edaspidi, rääkis Aksjonov BNS-ile.

Tema sõnul kohtub teisipäeval kell 10 Kohvriga Eesti arst, kes kasutades Lefortovo vangla seadmeid, kontrollib Kohvri tervislikku seisundit. Ühtlasi viibib kohtumise juures ka Eesti konsul.

Aksjonovi kinnitusel ei tee Vene ametivõimud Kohveriga enne 12. jaanuari mingeid menetlustoiminguid.

Aksjonovi sõnul on Venemaal pikad nääri- ja jõulupühad. «Pealegi tähistatakse 12. jaanuaril Venemaal prokuratuuritöötajate päeva, nii et ka sel päeval ei ole midagi olulist uurimise käigus oodata,» lisas ta.

Tema selgituse kohaselt kestab kuni 5. aprillini uurimine ja tehakse kolm ekspertiisi: Kohvrilt leitud relva ja eritehnika osas ning psühhiaatriline. Kui uurimine ja ekspertiisid jõuavad lõpule, viiakse uurimisalune Moskvast üle Pihkva eeluurimisvanglasse.

«Venemaa kriminaalseadustikust tulenevalt mõistetakse Kohvri üle kohut seal, kus ta kinni peeti, antud juhul Pihkva oblastis, seega arvatavasti Pihkva oblastikohtus,» ütles Aksjonov BNS-ile. «Just Pihkva kohus otsustab, kas Kohver on süüdi või mitte. Moskva rajoonikohus otsustab üksnes vahi all pidamise küsimust.»

Advokaadi sõnul annavad Pihkva kohtus tunnistusi Kohvri kinnipidamises osalenud piirivalvurid.

«Kui kiiresti kohtuprotsess Pihkvas algab, on praegu raske öelda, kõik sõltub sellest, kui kiiresti saab uurija oma töö tehtud ja kui kiiresti esitavad eksperdid kirjalikult ekspertiisitulemused,» lisas Aksjonov.

Eesti kaitsepolitsei teatas 5. septembri õhtul, et sama päeva hommikul kella 9 ajal võtsid Venemaalt tulnud tundmatud isikud relva ähvardusel vabaduse teenistuskohuseid täitnud kaitsepolitsei ametnikult ja viisid ta endaga üle piiri Venemaale. Vahejuhtum toimus Luhamaa piiripunkti läheduses Võrumaal Meremäel.

Kaitsepolitseinik Eston Kohver viidi füüsilist jõudu kasutades relva ähvardusel Venemaale. Inimröövile eelnes seejuures Venemaa suunalt operatiivraadioside segamine ja suitsugranaadi kasutamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles