Hispaania hävituslennukid saabusid Ämari lennubaasi

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ämari lennubaasis paiknevad Hispaania õhuväe hävituslennukid Eurofighter Typhoon.
Ämari lennubaasis paiknevad Hispaania õhuväe hävituslennukid Eurofighter Typhoon. Foto: Kaitsevägi

Ämari lennubaasis maandusid täna pärastlõunal Hispaania õhuväelased kahel hävituslennukil Eurofighter Typhoon, et jaanuari alguses alustada Eesti, Läti ja Leedu õhuruumi  valvamist.

Homme maandub Ämaris veel kaks hispaanlaste hävituslennukit, teatas kaitseväe peastaap.

Hispaanlased võtavad valvekorra üle Saksa õhuväelastelt ja õhuturberotatsiooni pidulik üleandmistseremoonia toimub lennubaasis reedel, 2. jaanuaril. Saksa hävitajad Eurofighter Typhoon on turvanud õhuruumi septembri algusest. Hispaania hävitajad jäävad Ämarisse aprilli lõpuni.

Eestisse saabunud Hispaania hävitajad kuuluvad Hispaania õhuväe 11. lennutiiva koosseisu ning nende kodulennuväljaks on Morón'i lennubaas Andaluusias.

Ämaris hakkavad teist vahetust järjest baseeruma maailma ühed moodsaimad lahinglennukid Eurofighter Typhoon. Need on kahe mootoriga mitmefunktsioonilised hävitajad, mis võivad täita näiteks hävitaja, ründelennuki, vaatlus- ja luurelennuki ülesandeid. Lennuki relvastusesse kuulub suur valik mitmesuguseid õhk-õhk ja õhk-maa relvi: suurtükk, reaktiivmürsud, juhitavad raketid ning pommid jne. Lennuki varustuse hulka kuulub ka suur valik erinevaid moodsaid sensoreid ning muid elektroonilisi seadmeid.

Praegu Ämaris baseeruva Saksa õhuväe 74. taktikalise lennueskaadri hävitajad on oma rotatsiooni ajal sooritanud häire olukorras 19 tuvastuslendu. Pärast õhuturbeteenistuse üleandmist Hispaania õhuväelastele pöörduvad sakslased tagasi oma kodubaasi Baieris.

Leedus Šiauliai lennubaasis praegu valvekorda pidavad Portugali hävitajad F-16 ja Kanada hävitajad CF-18 vahetavad aastavahetusel välja Itaalia hävitajad Eurofighter ning Poola hävitajad MiG-29. Poolas Malborki lennubaasis paiknevate Hollandi hävitajate F-16  asemele tulevad aga Belgia samatüübilised lennukid.

Põhja-Atlandi Nõukogu otsuse kohaselt valvavad NATO liikmesriikide õhujõud Eesti, Läti ja Leedu õhuruumi rotatsiooni korras alates 29. märtsist 2004. aastal, kui Balti riigid said NATO liikmeks. 2012. aasta Chicago tippkohtumise raames pikendas Põhja-Atlandi Nõukogu Balti riikide õhuturbe missiooni määramata ajaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles