Eesti noortel on poliitilised lemmikud, kuid nad ei usalda erakondi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskerakonna noortekogu liikmed ninasarvikukostüümiga.
Keskerakonna noortekogu liikmed ninasarvikukostüümiga. Foto: Tiina Kõrtsini/SLÕhtuleht/Scanpix

Eesti noortest usaldab erakondi alla veerandi, samas on rohkem kui pooltel 8. klassi õpilastel välja kujunenud parteiline eelistus, selgus rahvusvahelisest kodanikuhariduse uuringust.

Eestis usaldas erakondi 23 protsenti noortest, kuid parteilist eelistust omas 53 protsenti küsitletud noortest. Tugev eelistus oli välja kujunenud kümnel ja partei noorteorganisatsioonis osales üheksa protsenti noortest.

Laste seisukohad erakondade kui institutsiooni mitteusaldamises sarnanevad vanemate omadega.

«Erakondade usaldatavus peegeldab kindlasti ühiskonna hoiakuid laiemalt. Ka Eesti täiskasvanute hulgas on erakonnad madalaima populaarsusega institutsioon, neid toetab umbes veerand rahvast, mis on sarnane noorte hoiakutega,» märkis kodanikuhariduse uuringugrupi juhataja professor Anu Toots.

Tema hinnangul vääriks vastuolu parteide vähese usalduse ja erakondade eelistamise vahel  Eestis tõsisemat tähelepanu.

«Suhtumine erakondadesse ja erakondlikud eelistused – see oli üks koht, kus Eesti eristus Lääne-Euroopast ja esines siin postkommunistliku riigina. See tähendab, et usaldus erakondade vastu tervikuna, erakonna kui poliitilise institutsiooni vastu on hästi madal aga samas on juba 8. klassis välja kujunenud oma lemmikpartei,» seletas ta.

Tootsi sõnul sarnanevad sellised näitajad autoritaarsete riikide omadele, kus samuti valitseb poliitiline usaldamatus, kuid inimestel on kindlad eelistused. «See kõlab võib-olla natuke liiga teravalt, aga selles on selliseid kergeid totalitaarse ja autoritaarse režiimi tendentse,» muretses ta.

Nende näitajate poolest sarnanevad Eesti õpilased Läti noortega. Toots tõi välja suured erinevused Soome ja Eesti vahel. Soome noored usaldavad erakondi aga enda lemmikparteisid pole neil selles vanuses veel välja kujunenud. Soomes usaldas erakondi 61 protsenti noortest, kuid isiklikku eelistust omas 27, neist tugevat eelistust 5 protsenti vastanutest. Erakondade noortekogudes osales kolm protsenti noortest.

Erakondade usaldamise ja lemmikpartei omamise vahel oli seos – enamikes riikides olid need näitajad sarnased ning jäid 50 protsendi lähedusse. 38 uuringus osalenud riigi keskmised näitajad olid 41 ja 48 protsenti. Partei noorteorganisatsioonid on märgatavalt populaarsemad Ladina-Ameerikas, kus neis osaleb umbes viiendik noortest, Lääne-Euroopas jääb see 5-6 protsendi piiresse.

2009. aasta kevadel läbi viidud maailma suurimas õpilaste kodanikuhariduse uuringus osales 38 riigi 140 tuhande teismelise õpilase hulgas ka 2743 Eesti kaheksanda klassi õpilast ja 1863 nende õpetajat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles