Ilves ei plaani praeguse seisuga 9. mail Moskvasse sõita

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilves Tallinnas Maarjamäel Teises maailmasõjas langenuid mälestamas.
President Toomas Hendrik Ilves Tallinnas Maarjamäel Teises maailmasõjas langenuid mälestamas. Foto: Rene Riisalu

President Toomas Hendrik Ilves mälestab tuleva aasta mais Teise maailmasõja Euroopa lahingute lõpu 70. aastapäeval sõjas langenuid Tallinnas Maarjamäel ning ei plaani praeguse seisuga Moskvas toimuvatele pidustustele sõita.

Presidendi avalike suhete nõunik Toomas Sildam ütles Postimehele, et Ilves mälestab Eesti jaoks juba 23. augustil 1939 alanud Teise maailmasõja kõiki ohvreid – inimesi, rahvaid ja riike, kes selles sõjas kannatasid.

«Eesti nagu kogu Euroopa Liit on hüljanud kunagised rindejooned ning soovib koos sõpradega kindlustada demokraatlikku Euroopat, kus inimeste, rahvaste ja riikide saatust ei määra enam kunagi müürid, mõjusfäärid või salalepingud,» ütles Sildam.

Ilves paneb järgmise aasta 8. mail, Teise maailmasõja Euroopa lahingute lõpupäeval pärjad Tallinnas Maarjamäele Teises maailmasõjas hukkunute mälestusväljakule.

«Sellega ei mäleta ega mälesta me kellegi võitu või kaotust. Me mälestame ohvreid ning mäletame oma riike kaitsnud sõdurite ja vastupanuvõitlejate vaprust,» lausus Sildam.

Tema sõnul ei ole president Ilvese järgmise aasta kalendris praegu plaanis töövisiiti Venemaale.

Moskva tähistab igal aastal Moskva Punasel väljakul sõjaparaadiga võitu Teises maailmasõjas. Eriti suurejooneliselt tähistab Venemaa seda päeva iga viie aasta tagant. Euroopas tähistatakse Teise maailmasõja lõpu lahingute aastapäeva 8. mail. Venemaa tähistab sõja lõppu päev hiljem, 9. mail, Suure Isamasõja võidupäeva nime all.

Tänavu saatis Venemaa kutsed välja ajal, mil Krimmi annekteerimine ja Ukraina separatistide toetamine õõnestab suhteid teiste riikidega.

Venemaa kavatseb tänavu 9. mail tähistada suurejooneliselt Suures Isamaasõjas saavutatud võidu 70. aastapäeva. Venemaa presidendi Vladimir Putini abi Juri Ušakov ütles esmaspäeval, et pidustustele on kutsutud enamiku maailma riikide esindajad. Ušakov lisas, et kutsed saadeti välja varasemate võidupüha pidustuste nimekirjade põhjal.

Leedu presidendi Dalia Grybauskaitė pressiesindaja Modestas Naudzius ütles eelmisel nädalal, et ka Leedu riigipea sai kutse Moskvasse võidupüha pidustustele, kuid ta ei kavatse sinna sõita.

Läti president Andris Bērziņš otsustab Moskvas 9. mai pidustustel osalemise pärast olukorra hindamist, ütles Läti välisministeeriumi pressiesindaja Kārlis Eihenbaums teisipäeval.

Ilves osales 2010. aastal Moskvas Teise maailmasõja Euroopa lahingute lõpu 65. aastapäeva tähistamisel. 2010. aastal osales Moskva üritusel ka Läti president Valdis Zatlers, Leedu riigipea Dalia Grybauskaite Moskvasse ei sõitnud.

President Arnold Rüütel 2005. aastal samalaadsel üritusel Moskvas ei osalenud. 2005. aastal ei sõitnud Moskvasse ka Leedu president Valdas Adamkus. Läti president Vaira Vike-Freiberga osales 2005.  aastal ainsa Balti riigi presidendina Moskva üritustel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles