Mööduva aasta olulisemad sündmused Indrek Tederi pilgu läbi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Teder
Indrek Teder Foto: Andres Haabu

Õiguskantsler Indrek Teder toob mööduvast aastast välja apteekide asutamispiirangute kaotamise riigikohtu otsusega. See vaidlus muutus eriti põhimõtteliseks, kui riigikogu jättis riigikohtu varasema otsuse sisuliselt täitmata, kirjutab Teder.

Pärast seda ei olnud küsimus enam üksnes apteegituru lukust vabastamises, vaid laiemalt kohtuvõimu toimimises, millel rajaneb kogu õigusriik.

Hea meel on mul ka selle üle, et riigikogu nõustus minu ettepanekuga võimaldada alaealistele rasedatele rohkem sõnaõigust neid puudutavate otsuste tegemisel. Arutlemis- ja kaalumisvõimelisse ikka jõudnud noore naise õigus rasedus katkestada ei saa sõltuda tema vanemate suvast. Samuti väärib kindlasti mainimist uue lastekaitseseaduse vastuvõtmine mööduval aastal. Seadusesse lisati laste kehalise karistamise keeld.

Murelikuks on mind teinud seadusandja kohatine soovimatus täita riigikohtu otsuseid. Mulle näib, et neil puhkudel ei adu riigikogu liikmed piisavalt selgelt, mis on kaalul. Mõne otsuse täitmine võib olla töömahukas, poliitiliselt ebamugav ja kallis, ent otsuste täitmata jätmisel õõnestatakse õigusriigi aluseid. See on üks põhjus, miks ma ootan, et tuleval aastal saaks viimaks lahenduse tehnorajatiste talumistasu küsimus. Lisaks sellele, et tuhanded inimesed on pidanud aastaid taluma piiranguid oma maa kasutamisele, on tekkinud olukord, kus meil on juba pikemat aega jõustunud riigikohtu otsus, mida seadusandja lihtsalt ei täida.

Teine ootus puudutab kohtusse pöördumisele seatud riigilõive. Seegi küsimus on seotud õigusriigi kaitsmisega. Et õigusreeglitest kinni peetaks, selleks peab kohtutee olema vaba maksuga sarnanevatest takistustest.   

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles