Vahemerest sai tuhandetele inimestele märg haud

Jürgen Tamme
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalia rannavalve juhtis sadu sisserännanuid vedanud ja ilma meeskonnata seilanud Blue Sky M-i Gallipoli sadamasse.
Itaalia rannavalve juhtis sadu sisserännanuid vedanud ja ilma meeskonnata seilanud Blue Sky M-i Gallipoli sadamasse. Foto: SCANPIX

Kui veel mõne aasta eest avaldasid ebaseaduslikud sisserändajad enim survet Kreeka-Türgi maismaapiirile ning näiteks 2012. aastal moodustasid sealsed piiriületused 90 protsenti kõigist Euroopa Liidus registreeritud ebaseaduslikest piiriületustest, siis praeguseks on hüppeliselt kasvanud migrantide surve Itaaliale.

Mullu pidi Itaalia Vahemerel päästma üle 170 000 inimese, kuid ohtlikul teekonnal hukkusid ilmselt tuhanded. ÜRO andmetel oli detsembri alguseks mullu Vahemerd ületades hukkunud ligi 3500 migranti. Võrdluseks, 2013. aastal oli hukkunuid üle 600.

Ohvrite täpset arvu ei tea küll keegi, kuid põgeniketulva eesliinil asuva Malta peaminister Joseph Muscat on võrrelnud Vahemerd surnuaiaga. Nii Itaalia kui ka Malta on palunud põgenikelaine tõttu ELi liikmesriikidelt senisest suuremat abi, kuid liidu tee ühtse immigratsiooni- ja asüülipoliitika suunas on konarlik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles