Üle 8000 majapidamise jäi tormi tõttu elektrita

Marian Männi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektrikud riket parandamas.
Elektrikud riket parandamas. Foto: Andres Haabu / Postimees

Kella 18 seisuga on elektrita umbes tuhat majapidamist. Tormi tõttu jäi küünlavalgele kahe ööpäeva jooksul kokku üle 8000 inimese.

«Kuigi on vaiksem torm, kui me arvasime, kestab see kauem,» ütles Postimehele Taivo Tõnne, Elektrilevi käiduosakonna juhataja.

8000 ei ole Tõnne sõnul üüratult suur arv, aga tormiste ilmadega on katkestused lihtsalt intensiivsemad. Korraga võib elekter katkeda paaril tuhandel inimesel. «Praegu ei ole hea ilm, sest tuule intensiivsus on päris kõva,» ütles Tõnne. Seetõttu tiksub aina juurde katkestusi, millega tegeleb umbes 200 brigaadi üle Eesti.

Eelkõige pidid viimase kahe päeva jooksul elektrita hakkama saama saaremaalased, kus vool on praeguseks taastatud üle 2300 majapidamisele.

Laupäeval kella 18 seisuga on kõige rohkem vooluta majapidamisi Harjumaal (298), Lääne-Virumaal (233) ja Järvamaal (369).

Peamised katkestused tekivad puuokste langemisest liinidele. «Kui tuul on ikka puhanguti üle 25 meetri sekundis, siis paneb ta teinekord paljad õhuliini traadid kõikuma,» selgitas Tõnne. «Kui need kokku löövad, tekib lühis.»

Ka näiteks kobraste pooleldi näritud puud võivad tormituulte käes liinidele langeda. «Kui üks puu ikka liini peale kukub, võib ta kuni kuus postivahet liine puruks tõmmata,» ütles Tõnne.

Eriolukorda ei ole tormi tõttu välja kuulutatud, mistõttu peavad elektrikud katkestused korda tegema 16 tunni jooksul. Kui läheb kauem, vähendatakse võrgutasusid. Tavaliselt saadakse Tõnne sõnul paari-kolme tunniga hakkama.

Ta tuletab meelde, et kui liin on maas, ei tohi sellele lähemale kui kümme meetrit minna, sest see võib pinge all olla. Elektrilevi rikketelefon on 1343.

Vaata katkestuste kaardilt pidevalt uuenevaid andmeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles