IRLi valimislubadus: kes teenib alla 500 euro, ei peaks enam tulumaksu maksma

Marian Männi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juhan Parts.
Juhan Parts. Foto: Tairo Lutter / Postimees

«Parem haridus, parem töö, parem palk.» See on Isamaa ja Res Publica Liidu valimissõnum märtsis toimuvateks riigikogu valimisteks.

«IRL töötab tavaliste Eesti inimeste paremate töökohtade ja paremate palkade nimel. Selleks tuleb kõigepealt ära teha madalapalgaliste maksureform, sest ei ole õiglane võtta tulumaksu neilt, kellel on väikese palgaga niigi väga raske toime tulla. IRLi ettepanek on, et alla 500 euro teenivad inimesed edaspidi tulumaksu ei maksa. Kõik, kes teenivad alla 846 euro, saavad aastas kuni 830 eurot rohkem palgaraha kätte,» rõhutas erakonna peaministrikandidaat Juhan Parts IRLi pressiesindaja vahendusel.

IRL on Partsi sõnul alati seisnud Eesti rahvusliku julgeoleku eest, aga selle kindlustamiseks tuleb eelkõige suurendada Eesti inimeste majanduslikku julgeolekut. «Praegu on maad võtmas seisakumeeleolu, aga me peame Eesti majanduse uuesti käima tõmbama ja panema piiri vaesusele,» rääkis Parts.

IRL plaanib õpipoisisüsteemi ja toetada ettevõtteid, kes võtavad inimesi tööpraktikale ja loovad hea palgaga uusi töökohti. «Me kaitseme inimeste õigust saada hea haridus, mis tagab tasuva töö siinsamas Eestis – selleks on tööpraktika väga oluline,» ütles Parts.

Üksikvanemate laste kaitseks loob IRL riikliku elatisrahafondi, mis tagab kohtus väljamõistetud elatisraha jõudmise lapseni ka siis, kui teine vanem seda ei maksa.

Parts rõhutas ka riigireformi elluviimise vajalikkust. «Täna toodab bürokraatia ennast järjest juurde ja palju on asendustegevusi. Me peame riigiaparaadi muutma oluliselt tulemuslikumaks ja kasutama maksumaksja raha mõistuspäraselt. Ma ei näe, et IRL osaleks järgmises valitsuses, mis ei suuda luua ajakohast omavalitsuskorraldust.»

Praeguse valitsuse suhtes oli Parts kriitiline. «Reformierakonna peamine probleem on selles, et eitatakse probleemide olemasolu. Selle asemel üritatakse inimesele pähe tampida, et kõik on niigi hästi. Sotsidega on hakatud inimesi võidu hullutama mõõdutundetu rahalubamisega. Loomulikult tuleb hädasolijaid aidata, aga IRL usub, et inimene on õnnelik siis, kui tal on hea ja tasuv töö, mitte ei tule toetusi küsida,» lõpetas Parts.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles