Analüüs: senised häältemagnetid on Rahvaliidu hüljanud

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvaliit.
Rahvaliit. Foto: : kollaaž Katri Karing

Kui varem on meedias juttu olnud Rahvaliidu raskustest meelitada oma nimekirja Arnold Rüütli masti häälepüüdjaid, siis nüüd selgub, et ka enamik varasemaid rahva lemmikuid on parteist lahkunud või parlamenti pürgimast loobunud.

Postimees.ee analüüsis Rahvaliidu siseeluga kursis olijate toel erakonna 2007. aasta riigikogu valimiste nimekirja ning tuvastas, et üle poole toona vähemalt sada häält saanud kandidaatidest on praeguseks parteist lahkunud või ei kandideeri tõenäoliselt mõnel muul põhjusel tulevastel valimistel.

Vähemalt sada häält kogus kolme aasta tagustel valimistel 78 Rahvaliidu ridades kandideerinut, neist 52 on aga praeguseks parteist lahkunud või ei kandideeri kas kindlasti või oletatavasti tulevastel valimistel.

Eriti traagiline on statistika häältesaaki vaadates. Nimelt, kui kõik 2007. aasta valimistel vähemalt 100 häält saanud rahvaliitlased kokku liita, oli nende summaarne tulemus 37 096 häält. Samas tõid sellest saagist üle kahe kolmandiku just praeguseks parteist lahkunud ja tõenäolised mittekandideerijad. Nendeta kahaneks natukenegi populaarsemate kandidaatide saak pelgalt 11 346-le.

See number on aga poole väiksem kui häälte arv, mis tagas 2007. aastal valimiskünnise ületamise (27 511).

Olukorda ei päästa ka see, kui lisada võrdlusse 47 vähem kui sada häält saanud kandidaati, sest nende kogusaak oli vaid 2119 häält. Lisaks tuleb arvestada, et nendegi seas on erakonnast lahkujaid.

Seisu ei paista parandavat praegu ka värsked Rahvaliitu astujad. Erakonna juht Juhan Aare räägib igal võimalusel uutest liitujatest, kuid avalikkuse ette pole jõudnud ühtegi tuntumat erakonnaga liitunut. Kui muidugi välja arvata Juhan Aare ise, kes oli vahepeal mõned aastad erakonnast eemal.

KADUNUD HÄÄLED
Valik tuntumaid potentsiaalseid loobujaid või lahkujaid Postimees.ee andmetel

Villu Reiljan
Jaan Õunapuu
Rein Randver
Jaanus Männik
Jaanus Marrandi

Vello Tafenau
Tiit Tammsaar
Tarmo Mänd
Kajar Lember
Erika Salumäe

Karel Rüütli
Jaak Allik
Jaanus Raidal
Toomas Alatalu
Margus Leivo

Aivar Sõerd
Mart Opmann
Peeter Mardna
Cardo Remmel
Ene Tomberg
Aivar Kuusmaa

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles