Hirvo Surva — juba veerand sajandit laulupeodirigent

Anneli Ammas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Postimehe 2014. aasta inimene, 26. laulupeo kunstiline juht Hirvo Surva  (51) juhatas oma esimest koori juba 15-aastaselt. Oma esimese koori, Kiisa rahvamaja naiskoori tõi ta laulupeole 17-aastaselt. Esimest korda astus ta laulukaare all ühendkoori ette 28-aastaselt. Kuus aastat hiljem juhtis ta juba oma esimest noortepidu. Surva on ainuke uue iseseisvusaja koorijuhtidest, kellele on selle aja jooksul toimunud kümnest noorte- ja üldlaulupeost usaldatud juhtida koguni kolm.

Hirvo Surva, kes teid esimesena laulupeodirigendiks kutsus?

Tõnu Kaljuste, kes tegi 1991. aastal «Laulusildu» (Eesti-Ameerika laulupidu – toim). Siis ta kutsus sinna palju noori dirigente, ka minu. Tõnu oli esimene, kes noortele värava lahti tegi. Kunstiliseks juhiks sain 1997. aasta noortepeol aga tänu Lydia Rahulale, kes oli peoidee välja mõelnud, aga ei tahtnud ise kunstilise juhi rolli kanda ja kutsus selleks mind.

Igale dirigendile ei sobigi olla laulupeodirigent. Kes on õige laulupeodirigent?

Seda oskab öelda ühendkoor – lauljad on see lakmuspaber. Laulupeol kuuled, kuidas dirigent vastu võetakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles