Vooglaid võttis ette teekonna abordieelnõu vastu

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Varro Vooglaid
Varro Vooglaid Foto: Peeter Langovits

Sihtasutus Perekonna ja Traditsiooni Kaitseks (SAPTK) alustas kampaaniat riigikogu menetluses oleva raseduse katkestamise ja steriliseerimise seaduse muudatuste vastu, mis lubaksid alaealistel teha aborti ka ilma vanemate nõusolekuta.

Sihtasutust häirib ettevalmistatavas eelnõus plaan tühistada seni kehtinud nõue, et alaealised tüdrukud peavad abordi tegemiseks saama oma vanemate nõusoleku. «Nii plaanitakse radikaalselt piirata vanemate õigust oma lapsi kasvatada ning nende eest hoolitseda, jättes lapsevanemad ilma õigusest otsustada selle üle, kas nende alaealistele tütardele võib aborti teha või mitte, ning anda vastava otsuse langetamise õigus hoopis günekoloogide kätte. Meie hinnangul on selline plaan mitte üksi ebamõistlik, vaid ka vastuolus elementaarsete inimsuse kaalutluste ning Eesti Vabariigi põhiseadusega,» kirjutab SAPTK juhatuse esimees Varro Vooglaid riigikogule saadetud arvamuses.

Tema hinnangul on küsimus põhimõtteline: «Kui ühiskond eeldab, et alaealised ei ole piisavalt küpsed ja vastutustundlikud, et osaleda valimistel või teha iseseisvalt kinnisvaratehinguid (või tarbida alkohoolseid jooke või tubakatooteid), siis on absoluutselt ebaloogiline eeldada, et nad on piisavalt vastutusvõimelised langetamaks oma sündimata lapse tapmise otsust.»

«Kui riik deklareerib põhiseaduses, et vanematel on mitte üksi õigus, vaid ka kohustus oma lapsi kasvatada ja nende eest hoolitseda ning lisab seaduse tasandil, et vanemad on kohustatud oma lapse õigusi ja huve kaitsma, siis ei saa vanematelt oma alaealiste tütarde abordiotsuses - kõige suuremat kaalu omavates valikutes - kaasarääkimise õiguse äravõtmist kuidagi mõistuspäraseks arvata,» kirjutab Vooglaid.

Lisaks SAPTK arvamusele on uue aasta esimestel päevadel saadetud riigikokku ohtralt ka üksikkodanike arvamusi eelnõu kohta.

Kooseluseaduse eelnõu menetluse ajal korraldas nende saatmist SAPTK. Varro Vooglaid ütles Postimehele, et mingit ulatuslikku uut kampaaniat nad alustanud ei ole. «Oleme vaid informeerinud osasid kampaaniaga «Üks meie seast» liitunud inimesi – neid, kelle e-posti aadress meil on – riigikogu menetluses olevast eelnõust ja selle puudulikkusest ning soovitanud sellega seoses parlamendi sotsiaalkomisjonile oma seisukohta väljendada,» lausus ta.

«Me oleme sügavalt veendunud, et Eestist ei saa kunagi demokraatlikku riiki, kui kodanikud ei hakka palju aktiivsemalt seisma oma tõekspidamiste eest,» põhjendas Vooglaid.

Mida täpsemalt sihtasutus selle eelnõu vastu ette võtta kavatseb, ei tahtnud ta veel avalikult rääkida. «Aga oluline on hoida võimalikult paljusid inimesi kursis sellega, kuidas Reformierakonna ja sotsiaaldemokraatide juhtimisel astutakse üks samm teise järel perekonna õiguste lammutamiseks ja riigivõimu ulatuse suurendamiseks.» 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles