ERR rajab venekeelsele telekanalile Narvasse oma stuudio

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP / Scanpix

Rahvusringhääling rajab sellel aastal Narvasse uue venekeelse telekanali jaoks uue stuudio.

Venekeelse telekanali arendusjuht Janek Luts ütles Postimehele, et Narva stuudio võib loomulikult kasutada ka rahvusringhäälingu eestikeelse programmi jaoks, kuid eelkõige on see mõeldud siiski venekeelse telekanali jaoks.

«Venekeelse telekanali jaoks tuleb leida lisaruumi ka Tallinnas. Püsikujundusega saadete jaoks telemajas kahjuks nii palju stuudioid ei jätku. Päris uut maja ei ole tarvis ehitada. Praegu on veel kõik võimalused lahtised, tuleb leida lähedusest kesklinnast stuudioruumid või stuudioks sobilikud ruumid. Toimetuse me saame loomulikult telemajas kabinettidesse paigutada, aga stuudioga on meil probleem,» rääkis Luts.

Uue telekanali meeskonnast saab Lutsu sõnul täpsemalt rääkida kevadel. Eesmärk on esmajoones leida kanalile peatoimetaja ja peaprodutsent. Praegu on omal initsiatiivil venekeelses telekanalis töötamise vastu huvi ilmutanud paarkümmend inimest. Nende seas on ka mõned inimesed, kes töötavad praegu ajakirjanikena Riias ja Helsingis. Luts ei ole veel jõudnud nende inimestega kohtuda.

Lutsu sõnul hakkab telekanali toimetuses ja saatejuhtidena tööle paarkümmend inimest. Tehnilise personali osas on ilmselt võimalik mingis mahus kasutada rahvusringhäälingu operaatoreid, valgustajaid ja muid spetsialiste, kuid see vajab Lutsu sõnul veel selgitamist.

Telekanali programmist on Lutsu sõnul veel vara rääkida. «Eesmärk on teha normaalset tavalist televisiooni, millel on oma hommikuprogramm ja päeval toimub midagi, rääkimata sellest, et iga päev toimib prime time ajal kella 18-23 korralik programm. Kanali baasuudistesaade saab olema venekeelne «Aktuaalne kaamera». Varasemal ajal peaks olema lühem uudistesaade ja õhtul pikem uudistesaade koos spordiuudiste ja kõige muu sinna kuuluvaga,» rääkis Luts.

Uues kanalis on kavas käivitada samalaadne saade, nagu on tööpäeva õhtuti ETV eetris olev «Ringvaade» ning kindlasti tuleb ka poliitikute tund, nagu «Foorumi». Lutsu sõnul ei pruugi nende saadete formaadid ETV eetris olevate saadetega kattuda, samuti saavad olema teistsugused saadete nimed.

Rahvusringhäälingu juhatuse esimees Margus Allikmaa avaldas mullu suvel arvamust, et venekeelses telekanalis võiks olla originaalseriaal, mis võiks olla umbes midagi «Õnne 13» venekeelse variandi sarnast. Lutsu sõnul sellel aastal uus kanal sellise seriaali tootmiseni kindlasti ei jõua. «See on pikema vinnaga asi ja mul oleks väga hea meel, kui me suudaksime midagi sellist 2016-2017 pakkuda,» lausus ta.

Kava kohaselt läheb uue kanali esimene saade eetrisse septembris või oktoobris, täpne kuupäev on veel selgumas.

Vabalevis venekeelne telekanal levima ei hakka, seda saab näha kaabellevivõrkude kaudu. Uuringute järgi vaatab vabalevis televisiooni vaid väike osa Eesti venelastest, ligi 90 protsenti neist on kaabeltelevisioonioperaatorite kliendid.

Riigieelarves on sel aastal venekeelse telekanali käivitamiseks ja eetrishoidmiseks ette nähtud 2,5 miljonit eurot. «Järgmisel aastal peab see summa olema kahtlemata suurem. Et 365 päeva aastas eetris olla, on vaja juba rohkem raha,» lausus Luts.

Praegu ei ole uuel telekanalil oma nime. Tööversioonis on venekeelse kanali nimi ETV3.

Kuku Raadio ja Eesti Ekspressi endine peatoimetaja Janek Luts asus rahvusringhäälingus venekeelse telekanali arendusjuhina tööle selle aasta algusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles