Ossinovski: riik ei saa otse kanda kõiki koolilõuna kulusid

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jevgeni Ossinovski.
Jevgeni Ossinovski. Foto: Virumaa Teataja

Haridus- ja  teadusminister Jevgeni Ossinovski selgitas, et kuna enamike koolide pidajaks on kohalik omavalitsus, siis ei saa riik otse korraldada koolilõuna pakkumist koolides ning kanda ka kõiki kulusid.

Ka põhikooli koolilõuna puhul on riik aastate jooksul toetanud omavalitsusi toiduainete kulude katmisel ning teenuse osutamise kulud on olnud omavalitsuse kanda, teatas Ossinovski.

«Tunnustan neid omavalitsusi, kes on juba varem taganud tasuta lõuna nii põhikooli- kui ka gümnaasiumiõpilastele. Samas on tõsi, et mõned omavalitsused on otsustanud mitte lisada omalt poolt vajalikku rahalist ressurssi ning on nõudnud selle summa välja lapsevanematelt. Mina seda õigeks ei pea, ent see on kahtlemata kohaliku omavalitsuse õigus. Mõistagi peab sellisel juhul vald või linn oma elanikele põhjendama, miks ei peeta tasuta koolilõunat prioriteetseks,» rõhutas Ossinovski.

Riik vastutab täielikult tasuta koolilõuna pakkumise eest vaid riigikoolides ning neis on sellest aastast tasuta toit ka tagatud, kinnitas haridusministeerium.

Koolilõuna jaoks omavalitsustele antav toetus kasvas tänavu 2,8 miljonit eurot, sest riik annab sellel  aastal 136,5-eurost koolilõunatoetust ka iga gümnaasiumiõpilase kohta. Sellega võrdsustati koolilõuna toetamise tingimused gümnaasiumis ja põhikoolis.

«Tasuta soe söögikord koolis on äärmiselt vajalik sotsiaalmajandusliku ebavõrdsuse tasandamiseks, võimaldades vaesematest peredest pärit õpilastel korralikult süüa ning õpingutele keskenduda. See on olnud oluline meede haridusliku kihistumise vähendamisel,» ütles minister Ossinovski ministeeriumi pressiteate vahendusel. «Nüüd oleme saavutanud riigipoolse koolilõuna toetuse laienemise ka gümnaasiumiõpilastele.»

Varasemalt on nii Ossinovski kui ka ministeerium lubanud «koolilõuna toetuse» asemel «tasuta koolilõunat», mis on külvanud segadust. Postimehele teadaolevalt on vähemalt haridusministeeriumis kokku lepitud, et edaspidi enam «tasuta koolilõuna» terminit ei kasutata, vaid räägitakse «koolilõuna toetusest».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles