«Tasuta koolilõuna» osutus kõnekeelseks väljendiks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ehkki haridusministeerium ja sotsiaaldemokraadist minister Jevgeni Ossinovski on varem teatanud, et sellest aastast saavad tasuta koolilõunat ka gümnasistid, ei pruugi see tegelikult nii olla. Ministeerium seletas, et «tasuta koolilõuna» on tegelikult hoopis kõnekeelne väljend, mida on kasutatud juba kümme aastat.

Riik maksab üheks koolilõunaks 78 senti, ent näiteks Tartus on koolilõuna maksumuseks 1,36 eurot päevas, kirjutas Tartu Postimees. Tartu linn on teatanud, et seadusemuudatus gümnasistidele tasuta sööki kaasa ei too, sest selle kuluga pole tänavu eelarves arvestatud.

Ossinovski ütles eelmisel nädalal ETV «Aktuaalsele kaamerale», et poliitiline retoorika on olnud veidi ülepingutatud, kuna tasuta koolilõunat saab gümnasistidele pakkuda vaid koostöös kohalike omavalitsustega.

Ometi seisab sotside jaanuari parteilehes taas pealkiri: «Haridus ja teadusminister Jevgeni Ossinovski: tasuta koolilõuna gümnaasiumi lõpuni!»

Postimehele teadaolevalt on haridusministeeriumis kokku lepitud, et edaspidi ei kasutata enam terminit «tasuta koolilõuna», vaid räägitakse «koolilõuna toetusest».

Varem on aga ka haridusministeerium ise teatanud, et gümnasistid hakkavad tasuta sööma. Näiteks laekus 5. juunil pressiteade pealkirjaga «Gümnaasiumi tasuta koolilõuna eelnõu jõuab riigikogusse» ning 22. oktoobril teade «Minister Ossinovski: seadusemuudatus kindlustab sooja lõuna ka gümnaasiumis».

Haridusministeeriumi kommunikatsiooniosakonnast öeldi, et «tasuta koolilõuna» on kõnekeelne väljend, ja seda juba enam kui kümme aastat. Ka põhikoolilapse söögiks antakse 78 senti ning omavalitsus maksab kinni ülejäänud osa, mistõttu vanemad panustama ei pea.

«Riik annab toetust nüüd igale üldhariduskooli õpilasele koolilõuna tasuta pakkumiseks. Omavalitsused ongi korraldanud selle erinevalt ja enamasti pakutaksegi õpilasele kas väga väikese omaosalusega või tasuta lõunat, millest suurema osa katab ära riiklik koolilõuna toetus,» teatas haridus- ja teadusministeeriumi kommunikatsiooniosakonna konsultant Asso Ladva.

Sellest, kas tegu on tasuta koolitoidu garanteerimisega või mitte, oli juttu ka vastava seadusemuudatuse vastuvõtmise eel sügisel riigikogus. Parlament võttis põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse muudatuse vastu 22. oktoobril 80 häälega. Tiina Kaukvere, Karin Kangro

Box

Toidu maksumus

  • Koolilõuna toetus on 78 senti iga gümnasisti ja põhikooliõpilase koolilõuna kohta.
  • Lasteaiatoiduks eraldi riiklikku toetust ei ole. Omavalitsus võib seda maksta, ent see ei ole väga sagedane. Enamasti maksavad toiduraha lapsevanemad ise.
  • Ühe vangi toidule kulub justiitsministeeriumi kinnitusel päevas 1,3 eurot.
  • Kaitseväe peastaabi teatel on ajateenijate päevane toiduraha 5,55 eurot.
  • Kui inimene satub haiglasse, maksab haigekassa tema eest voodipäevatasu. Ühe voodipäeva hind sõltub haigekassa jaoks sellest, millise haigusega inimene haiglas viibib. Sellest sõltub ka, mida haige süüa võib.

Allikas: PM

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles