Töövihikute hinnad erinevad koolides mitmeid kordi

Madis Filippov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pm

Kui põhikooli lõpuni ei tule töövihikute eest midagi maksta, siis gümnaasiumiosas tuleb Postimehe küsitletud koolides maksta nullist kuni tuhande kroonini.


Kuni põhikooli viimase klassini maksab riik õppevahendite soetamiseks iga õpilase eest 458 krooni ja ülejäänu tuleb koolil hüvitada nii, et lapsevanem midagi juurde maksma ei pea.
Seevastu gümnaasiumis oleneb kõik koolist ja sealsete aineõpetajate valikust. Postimees sai vastused ligi neljakümnelt koolilt, kus selgus, et mõnes paigus töövihikuid ei tellita, teises maksab selle kinni vald ja kolmandas tuleb vanematel tasuda kokku ligi tuhat krooni.

Näiteks peab Tartumaa Nõo reaalgümnaasiumis kümnenda klassi kahe poolaasta töövihikute eest tasuma 970 krooni. Gümnaasiumi direktor Jaanus Järve­oja tõdes, et hind on kõrge.

«Olen sellest aineõpetajatega rääkinud ja neile südamele pannud, et nad telliksid vaid vajalikku,» kinnitas ta. «Samas töövihikuid autorikaitse tõttu paljundada ei tohi.» Järveoja sõnul pole veel ükski lapsevanem kaevanud, et ta töövihikuid välja osta ei jõua.

Tallinna Laagna gümnaasiumis tuleb kümnendas klassis maksta 722 kuni 817 krooni olenevalt õpitavast võõrkeelest. «Olen seda probleemi märganud,» tunnistas direktor Martin Kaasik. Neil ajavat hinna üles inglise keele töövihik, mis maksab 290 krooni.

Kuigi töövihikud on juba tellitud, ütles Kaasik, et hinnaküsimust hakatakse esmaspäeval õppenõukogus arutama, ja avaldas lootust, et summa siiski väheneb. Maksta on võimalik ka osakaupa.

Kaasik tunnistas ka, et kuigi seaduse järgi ei tohi kuni põhikooli lõpuni vanemalt nõuda õppekirjanduse soetamist ega kaasrahastamist, seda esimeses klassis siiski tehakse. Nimelt polevat saada õppekavale vastavat kirjatehnika vihikut, mida saaks riigi kuludesse panna, ja see tuleb siis lapsevanemal 52 krooni eest ise välja osta.

Tallinna inglise kolledži kümnendas klassis maksavad töövihikud 372 krooni. Kooli raamatukogu juhataja Liina Lelov seletas, et sinna lisanduvad keeleõppematerjalid, kuid need tellib õpilane iseseisvalt. «Võimalus on kasutada Eesti vahendajaid või tellida otse välismaalt, seega kontroll hinna üle jääb õpilasele ja nii saab ta ka kulusid hajutada,» märkis ta.

Ent on ka erandeid, kus maksta ei tule mitte midagi. «Leisi keskkoolis maksab kõik töövihikud kinni Leisi vallavalitsus,» lausus Saaremaa Leisi keskkooli direktor Tõnu Erin. «Õpilaste käest raha ei küsita.»

Viljandi Carl Robert Jakobsoni nimeline gümnaasium tellib gümnaasiumiastmes üksnes inglise keele töövihikuid, sest koolis on inglise keele süvaõpe.

«Õpetajatel on välja kujunenud oma tööstiil ja nad on harjunud ilma töövihikuteta õpetama,» sõnas direktor Eero Järvekülg. «Teine aspekt on majanduslik võrdsus ning kuna töövihikud on tasulised ja vahendeid pole, siis kooli poolt neid muretseda ei saa.»
Järvekülg nentis, et kui põhikoolis oleks töövihikuid rohkemgi vaja, kui riigi antav raha lubab, siis gümnaasiumis pole õpetajad neid soovinud.

«Näiteks füüsika osas ma ei tea häid töövihikuid,» põhjendas direktor. «Meie bioloogiaõpetaja vaatas läbi 11. klassi töövihiku ja leidis, et tavaklassis, kus pole loodusteaduslikku kallakut, on see liiga raske.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles