Rootsi opositsioon tahab tuua sõdurid Afganistanist ära 2013. aastaks

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ISAFi koosseisu kuuluvad Rootsi sõdurid Mazar-e Sharifis.
ISAFi koosseisu kuuluvad Rootsi sõdurid Mazar-e Sharifis. Foto: SCANPIX

Rootsi punaroheline opositsioon lubab valimisvõidu korral alustada väeüksuse kojutoomist Afganistanist juulis 2011.

Sotsiaaldemokraatliku Partei, Roheliste Partei ja Vasakpartei ühisel pressikonverentsil kinniti, et viimane Rootsi sõdur pääseks sel juhul koju 2013. aastal ja turvalisuse eest hakkab vastutama Afganistani sõjavägi, vahendas The Local.

«Meie strateegia on täielikult kooskõlas rahvusvahelise strateegiaga järgemööda toimuvast välja viimisest,» rääkis sotsiaaldemokraatide liider Mona Sahlin.

Opositsioon on täielikult vastu koalitsiooni plaanile suurendada ISAFi koosseisus olevate rootslaste arvu. «Me ütleme sellele kindlalt ei,» lisas Sahlin.

Roheliste Partei pressiesindaja Peter Eriksson rääkis, et üha suureneva arusaamise järgi vana sõjaline strateegia ei tööta ja rahvusvahelised koalitsioonipartnerid on otsustanud tõmbuda Afganistanist välja 2014. aastaks.

«Oleme mures, et meil oma valitsus, kes pole teadlik rahvusvahelistest arengutest,» ütles Eriksson pressikonverentsil.

Vasakpartei liider Lars Ohly selgitas, et see ei tähenda seda, et Rootsi hülgab Afganistani. «Rootsi ei lahku, vaid me suurendame oma kohustusi. Kui vähendame sujuvalt oma sõjalisi jõude, siis hakkame andma abi tsiviiloperatsioonide jaoks,» lisas ta.

Rootsi väekontingent asub Põhja-Afganistanis koos soomlastega.

Rootsis toimuvad parlamendivalimised 19. septembril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles