Lauristin: India peab lõpetama laevakaitsjate inimõiguste rikkumise

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marju Lauristin
Marju Lauristin Foto: Peeter Langovits

Marju Lauristin tõstatas Euroopa Parlamendis Sotsiaaldemokraatide ja Demokraatide fraktsioonis (S&D) juba üle aasta Indias kinni peetud Eesti piraaditõrjujate küsimuse, pidades oluliseks lisada India teemalisse resolutsiooni nõudmine vabastada Eesti meremehed ning selleks palutakse EL välisasjade kõrge esindaja Federica Mogherini abi.

Euroopa Parlamendi S&D fraktsiooni aseesimehe Lauristini sõnul on kahetsusväärne, et India võimud pole juba üle aasta võimaldanud Indias kinni peetud Eesti piraaditõrjujate suhtes kohaldada kiiret ja õiglast kohtupidamist, mis on põhjustanud piraaditõrjujatele ja nende peredele suuri kannatusi.

«Euroopa Parlamendi eelmise koosseisu Eesti saadikud saatsid juba aasta tagasi vastavasisulise pöördumise EL välisasjade kõrge esindaja paruness Catherine Ashtonile, kuid tema vähene surveavaldus tema India kolleegile kahjuks ei mõjunud. India rikub jämedalt inimõigusi ning meie EL välisasjade kõrge esindaja peab jõulisemalt sekkuma ning nõudma ELi kodanike inimõiguste rikkumise kohest lõpetamist ja nende vabastamist,» sõnas Lauristin S&D fraktsiooni koosolekul, kus arutati inimõiguste rikkumise küsimusi. 

Laeva Seaman Guard Ohio pardal olnud piraadikütid, nende seas 14 eestlast ja kuus britti, võeti 2013. aasta oktoobri keskel India võimude poolt kinni. Mehi süüdistati India territoriaalvetesse sisenemises, illegaalse kütuse tankimises ja ebaseaduslikus relvade käitlemises. Oktoobri lõpus pandi mehed vangi, kust nad aprillis kautsjoni vastu vabanesid.

Juulis leidis kohus, et süüdistustel pole alust ning vabastas laevakaitsjad kõikidest süüdistustest. Umbes poolteist kuud hiljem kaebas süüdistaja aga otsuse edasi ning nüüd ootavad laevakaitsjad India ülemkohtu istungit. Meeste advokaat on öelnud, et süüdistustest vabastamise otsus on endiselt jõus ning nii kaua kui kõrgeim kohus seda peatanud pole, tuleb laevakaitsjatele nende dokumendid tagastada ja lubada neil riigist lahkuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles