Eesmaa: Pevkuri väljaütlemises on teatud osa tõtt

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskerakonna aseesimees Enn Eesmaa
Keskerakonna aseesimees Enn Eesmaa Foto: Peeter Langovits

Riigikogu väliskomisjoni ja Keskerakonna aseesimees Enn Eesmaa ütles siseministri juttu Pariisi tragöödiaga seoses kommenteerides, et Hanno Pevkuri sõnades on teatud osa tõtt, kuid tema ministri asemel poleks sellist vastust andnud.

Hanno Pevkur ütles eile TV3 uudistesaatele «Seitsmesed uudised»: «Kui vaadata ka neid traagilisi sündmusi Prantsusmaal, kus praeguseks hetkeks on ka juba üks politseinik hukkunud, siis need traagilised sündmused ikkagi said alguse, jah, meediaväljaannete enda käitumise poolt või seoses meediaväljaannete käitumisega. Ja samamoodi sellega, et see ei olnud ju üks pilapilt, vaid see oli selline pikaajalisem erinevate piltide koosmõju. Aga me ei tea neid taustasid ka lõpuni.»

Eesmaa sõnul on Pevkuri seisukoht ühepoolne. «Ma pole selline inimene, kes ütleks, et selles veretöös on ennekõike süüdi toimetuse inimesed. Selles on teatud osa tõtt, kuid see pole kindlasti kõige tähtsam osa,» lausus ta.

Eesmaa toonitas aga, et ministril on õigus oma arvamust välja öelda ja me ei peaks minema seda teed, kus me hakkame inimesi karistama nende väljaütlemiste eest.  «Ma tema asemel poleks nii ühepoolset lausungit andnud. Samas on kahtlemata temal  õigus välja öelda seda, mida tema sellest arvab, kui ta tõepoolest nii arvab. Mina selle lausungiga põhilises osas nõus ei ole.»

Pevkur põhjendas täna oma väljaütlemist sellega, et ei heida Charlie Hebdo toimetusele midagi ette, vaid kommenteeris lihtsalt kurjategijate käitumist ning selle võimalikku ajendit.

Pevkuri sõnul esitas TV3 reporter talle kaks küsimust. «TV3 küsimus puudutas ennekõike seda, et kas Eesti riik hakkab ütlema ette seda, mida meediaväljaanded võivad avaldada või mitte. Selle peale mina ütlesin, et Eestis on meedia- ja sõnavabadus ja mitte mingeid ettekirjutusi ei tule. Siis küsiti, et mis võis olla nende sündmuste põhjus või ajend. Siis oli vastus, et mul on raske ette kujutada, mis see ajend võis olla, aga võimalik, et see oli pikaajaline meediaväljaande poolt kasutatud vorm, see viis ründajad sellise käitumiseni,» selgitas Pevkur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles