Pärnu politseinik jäi võimuliialduses süüdi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politseinik tööpostil.
Politseinik tööpostil. Foto: Elmo Riig / Sakala

Pärnu politseijaoskonnas politseinikuna töötanud Andrus Arula jäi ka Tallinna ringkonnakohtus süüdi võimuliialduses kinnipeetud isikute suhtes. Ühtlasi leidis teise astme kohus, et ühel kannatanul on õigus saada politsei- ja piirivalveameti käest tuhandeid eurosid hüvitist.

Lääne ringkonnaprokuratuuri süüdistuse kohaselt kasutas Arula 2011. aasta sügisel ja talvel patrullpolitseinikuna töötades viie mehe arestimajja paigutamisel seadusliku aluseta käeraudu ja liigset jõudu. Samuti oli kolmel juhul arestimajja paigutamine ebaseaduslik, ühtlasi võltsis ta süüdistuse kohaselt üht väärteoprotokolli.

Pärnu maakohus jõudis otsuseni mullu mai lõpus, kui leidis, et Arula süü võimuliialduses, seadusliku aluseta vabaduse võtmises ning dokumendi võltsimises on tõendatud. Kohus määras Arulale üheaastase tingimisi vangistuse kolmeaastase katseajaga, ühtlasi tuli Arulal tasuda sundrahaks, kaitsjatasuks ja menetluskulude katteks ligi 2400 eurot.

Samuti mõistis kohus politsei- ja piirivalveametilt (PPA) ühe kannatanu kasuks välja 40 eurot, teise kasuks aga 2000 eurot.

Arula ja ka PPA lahendiga ei nõustunud ja viisid vaidluse Tallinna ringkonnakohtusse. Kui Arula kaitsja leidis, et tema klient tuleks õigeks mõista, siis PPA polnud rahul ametkonnalt kannatanute kasuks välja mõistetud hüvitisega.

Tallinna ringkonnakohus jättis neljapäevase otsusega maakohtu lahendi siiski valdavas osas jõusse. Ringkonnakohus mõistis Arula küll õigeks dokumendi võltsimises, kuid karistust ei muutnud. Kannatanute kasuks välja mõistetud kahjusummade osas leidis aga teise astme kohus, et maakohtu lahendi järgi 2000 eurot saama pidanud kannatanul on õigus suisa 3000 euro suurusele hüvitisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles