Reform puhastab patuseid, sotsid lähevad riskile

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suuremate erakondade esinumbrid piirkonniti 2015. aasta riigikogu valimistel.
Suuremate erakondade esinumbrid piirkonniti 2015. aasta riigikogu valimistel. Illustratsioon: graafika: Alari Paluots

Nädalavahetusel oma valimisnimekirjad kinnitanud kolmest suuremast erakonnast läksid suurimale riskile sotsiaaldemokraadid, kellele võib kampaania õnnestumine tuua parlamendi värskeima näoga fraktsiooni, ebaõnnestumine aga tähendada osa tipp-poliitikute riigikogust välja jäämist.

Sotside risk seisneb otsuses paigutada piirkondade esinumbrid alates Jevgeni Ossinovskist kuni Eiki Nestorini 125-liikmelise üldnimekirja lõppu. Etteotsa on nende asemel aga toodud hulk seni poliitikas tundmatuid nimesid, nagu endine venekeelse «Aktuaalse kaamera» uudisteankur Jelena Poverina-Tšernõh, jurist Liisa Oviir, laulu- ja tantsupeo SA juht Aet Maatee ja munitsipaalpoliitik Gea Kangilaski.

«Uskumatu julgus,» hindas politoloog Rein Toomla. «See tähendab, et sotsid lähevad välja väga suure hulga ehk 25 kuni 30 koha peale. Panustatakse, et nimekirja esimene ja viimane kümme saavad sisse isiku- või ringkonnamandaatidega ning kompensatsioonimandaatidega saadakse viis kuni kaheksa kohta lisaks.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles