Põhiseaduskomisjon ei toeta õigeusklike jõulude riigipühaks muutmist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õigeusu jõulude jumalateenistus Tallinnas Nevski katedraalis.
Õigeusu jõulude jumalateenistus Tallinnas Nevski katedraalis. Foto: Viktor Burkivski

Põhiseaduskomisjon teeb riigikogule ettepaneku lükata tagasi eelnõu, millega Keskerakond ja selle liige Mihhail Stalnuhhin soovivad muuta 7. jaanuaril peetavat õigeusklike jõulupüha ning teine ülestõusmispüha riigipühaks.

«Järgmisel nädalal läheb pühade ja tähtpäevade seaduse muutmise eelnõu suurde saali ettepanekuga see tagasi lükata,» ütles BNSile põhiseaduskomisjoni esimees Rait Maruste. «Põhiseaduse järgi on Eesti ilmalik riik, kus kirik on riigis lahutatud ja religioonipõhiselt hakata riigipühasid sisse viima oleks raskesti põhjendatav.»

Maruste sõnul arutas komisjon päris pikalt eelnõu algatajate argumente ja esitas neile küsimusi. «Uurisime, miks kanooniliselt Moskva patriarhaadile alluvad õigeusklikud ei saaks enda religioosset püha tähistada detsembris, kuid eelnõu algatajad ei osanud seda selgitada,» sõnas Maruste, märkides, et Konstantinoopoli patriarhaadile alluvad õigeusklikel on asi paindlikum ja neil pole probleeme jõulude tähistamisega detsembris.

Maruste pidas ebatäpseks ka eelnõu algatajate väidet, et 7. jaanuari riigipühaks kuulutamine ei tooks riigile mingeid lisakulutusi. «Riigipühadel peab suur hulk inimesi riigiaparaadis tööl käima ja see tähendab neile topelt maksmisi. Samuti pole laiemat arvestust saamata jäänud riigitulude kohta,» sõnas Maruste.

Põhiseaduskomisjoni liige Jaak Aaviksoo lausus komisjoni istungil, et igal riigipühaks nimetatud päeval peaks olema mitte üksnes kiriklik, vaid ka Eestile omane ajalooline ja kultuuriline taust, kuid 7. jaanuar ning teine ülestõusmispüha ei oma Eestis piisavalt tugevat kultuurilist tausta või traditsiooni, et neid riigipühadeks nimetada.

Eelnõu toetas kaks komisjoni liiget, vastu oli kuus ning erapooletuid oli kaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles