Komisjon ei toeta õigeusujõulude pühaks muutmist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õigeusu jõulude jumalateenistus Tallinnas Nevski katedraalis.
Õigeusu jõulude jumalateenistus Tallinnas Nevski katedraalis. Foto: Viktor Burkivski

Põhiseaduskomisjon teeb riigikogule ettepaneku lükata tagasi eelnõu, millega Keskerakond ja selle liige Mihhail Stalnuhhin soovivad muuta 7. jaanuaril peetava õigeusklike jõulupüha ning teise ülestõusmispüha riigipühaks.

«Järgmisel nädalal läheb pühade ja tähtpäevade seaduse muutmise eelnõu suurde saali ettepanekuga see tagasi lükata,» ütles põhiseaduskomisjoni esimees Rait Maruste. «Põhiseaduse järgi on Eesti ilmalik riik, kus kirik on riigist lahutatud, ja religioonipõhiselt hakata riigipühasid sisse viima oleks raskesti põhjendatav.»

Maruste sõnul arutas komisjon päris pikalt eelnõu algatajate argumente ja esitas neile küsimusi. «Uurisime, miks kanooniliselt Moskva patriarhaadile alluvad õigeusklikud ei saaks enda religioosset püha tähistada detsembris, kuid eelnõu algatajad ei osanud seda selgitada,» sõnas Maruste, märkides, et Konstantinoopoli patriarhaadile alluvatel õigeusklikel on asi paindlikum ja neil pole probleeme jõulude tähistamisega detsembris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles