EELK kirikukogu valis Luhametsa ja Salumäe piiskoppideks

Raul Sulbi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Viilma ja Tiit Salumäe.
Urmas Viilma ja Tiit Salumäe. Foto: Liis Treimann

Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku (EELK) kirikukogu valis teisipäeval erakorralisel istungjärgul konsistooriumi uue koosseisu, lisaks valiti Joel Luhamets ja Tiit Salumäe uuteks EELK piiskoppideks.

Valitud peapiiskop Urmas Viilma tegi kirikukogule ettepaneku valida ametisse kaks uut piiskoppi. Joel Luhamets ja Tiit Salumäe jätkavad koos Einar Soone ja Andres Tauliga EELK teenimist piiskoppidena.

Pärast Einar Soone piiskopiks valimist 1992. aastal on see esimene kord, kui seatakse ametisse uued piiskopid. Andres Taul oli aastail 2007-2010 Eesti Evangeeliumi Luteriusu Kiriku (E.E.L.K.) viimane peapiiskop, pärast Välis-Eesti luterliku kiriku ühinemist EELKga sai temast EELK Välis-Eesti piiskopkonna piiskop.

Viilma ettepanekul valis kirikukogu kirikuvalitsuse uude koosseisu konsistooriumi assessoriteks EELK Usuteaduse Instituudi rektori ja Nõmme Rahu koguduse õpetaja Ove Sanderi, Viljandi Jaani koguduse õpetaja praost Marko Tiituse, Rakvere Kolmainu koguduse õpetaja abipraost Tauno Toompuu ning Konsistooriumi välissuhete referendi Kadri Eliisabet Põderi.

Nii Luhamets, Salumäe, Sander kui Tiitus osalesid eelmisel aastal EELK uue peapiiskopi valimisprotsessis, kuigi Luhamets loobus lõpuks kandideerimisest. Lõppvoorus kandideeris Viilma koos Ove Sanderiga, võites teda häältega 32:26.

Konsistooriumi kantsleriks valiti konsistooriumi kantselei juhataja Ülle Keel.

Konsistoorium on EELK valitsus. Tema president on peapiiskop ning liikmed piiskop peapiiskopi asetäitja ülesannetes ja viis assessorit. Assessorid valib kirikukogu neljaks aastaks. Peapiiskop annab igale assessorile juhtida mingi tegevusala. Konsistooriumi ülesandeks on Kirikukogu otsuste täideviimine.

Möödunud aasta novembris peapiiskopiks valitud Urmas Viilma pühitsetakse ametisse küünlapäeva, 2. veebruari keskpäeval algaval missal Tallinna Piiskoplikus Toomkirikus. Seni täidab peapiiskopi kohuseid piiskop Einar Soone.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles