Alkoholitootjad siunavad riiki

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kange alkoholi tootja Liviko teatas eile, et koondas 18 ametikohta ja läheb üle osalisele tööajale, tuues põhjenduseks riigi ülijärsu aktsiisitõusu.

«Kui pole muid võimalusi ärakukkuvate mahtude kompenseerimiseks ning eksport järele ei tule, katsume muud moodi efektiivsust säilitada,» ütles ettevõtte juht Janek Kalvi.

Tema sõnul ei näe Liviko, et tegu oleks ühekordselt raske olukorraga – kui tänavu tõusis alkoholiaktsiis 15 protsenti, siis järgmisel aastal on tõus veel kümme protsenti. Varem tõusis aktsiis viis protsenti aastas.

Kalvi ütles, et ettevõte on seniste aktsiisitõusudega kenasti hakkama saanud. Nüüd aga on eksportimine raskem, kuna olukord on keerukas ka teistes riikides.

Liviko ekspordib kolmandiku oma toodangust. Sellest viiendik läheb Venemaale. «Kindlasti tuleb ka seal tagasilöök,» lausus Kalvi rubla hiljutisele langusele viidates.

Lisaks oli järsku langust märgata Soome ja Rootsi turistide ostudes. Oma osa oli ka sellel, et soomlased peavad nüüd tõestama, et vägijook sai soetatud isiklikuks otstarbeks.

Kuna aktsiis moodustab erinevate alkohoolsete jookide hinnast erineva osakaalu, on rahandusministeeriumi hinnangul mõju hindadele olnud erinev, ent reeglina alla kümne protsendi lõpptoote hinnast. «Selle aktsiisitõusu järel väheneb kange alkoholi müük 20 protsenti,» sõnas Kalvi.

A. Le Coqi juht Tarmo Noop pakkus, et sarnaselt soomlastega võivad alkoholi hakata sisse tooma ka eestlased. «Aktsiiside tõusu tõttu vähenevad ka soomlaste ostud meilt ja teistpidi – eestlased hakkavad järjest rohkem õlut Lätist tooma, kus aktsiisid on kaks ja pool korda madalamad kui meil,» märkis ta.

Noobi sõnul vähenes läinud aasta teises pooles õlle ja siidri müük aasta varasemaga võrreldes seitse protsenti ning langus jätkub. «Kui turg langeb võrreldes praegusega 20 protsenti, oleme sunnitud suurtootmise Eestis lõpetama ja tootmise üle viima kas Lätti või Leetu,» ütles ta.

Suvest alates on A. Le Coqi töötajate arv vähenenud 40 inimese võrra, osalise tööajaga on rakendatud 60 töötajat.

Toiduliidu juht Sirje Potisepp märkis, et mõni aasta tagasi jõudsid alkoholitootjad ja riik kokkuleppele, et aktsiis tõuseb viis protsenti aastas. See võimaldas planeerida investeeringuid ja teha pikaajalisi plaane. Läinud aasta märtsis ametisse asunud valitsus aga tõstis alkoholiaktsiisi 15 protsendi jagu.

«Seda ei tehta joomise vähendamiseks, vaid kulude katteks,» ütles Potisepp. «Kõige hullem – kust need inimesed uued töökohad võtavad?» küsis ta, viidates toiduaine- ja joogisektoris tööjõu vähesele liikuvusele.

«Alkohol ja ka tubakas peavad kallinema, sest kasvava palga tingimustes ei tohi see muutuda suhteliselt kättesaadavaks. See on olnud poliitikute selgelt välja öeldud seisukoht, millest me juhindume,» ütles rahandusministeeriumi maksu- ja tollipoliitika asekantsler Dmitri Jegorov.

2015. aasta alkoholiaktsiisi tõusuga peaks rahandusministeeriumi hinnangul laekuma riigile täiendavalt 23,5 miljonit eurot aktsiise ja 4,7 miljonit eurot käibemaksu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles