Kolmapäeval algav Utria dessant on tänavu ööpäeva võrra pikem

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Utria dessant.
Utria dessant. Foto: Kaitseliit

Kolmapäeva õhtul Kiviõlis algav talvine kaugluurepatrullide võistlus Utria dessant on tänavu tavapärasest raskem ja ööpäeva võrra pikem.

Võistkondi on sel korral rekordiliselt kokku 28. Kõige arvukamalt ehk seitsme võistkonnaga on esindatud Kaitseliidu Tallinna malev, Alutaguse ja Pärnu malevad on kumbki välja pannud kolm võistkonda.

Kahe võistkonnaga on esindatud Kaitseliidu Järva, Saaremaa ja Tartu malevad, ühe võistkonnaga osalevad Valga ja Võrumaa malevad. Kaitseväest osaleb kahe võistkonnaga Scoutspataljon, lisaks võistkonnad Kuperjanovi ÜJP ja Pioneeripataljonist ning politsei- ja piirivalveametist. Välismaalt on traditsiooniliselt Utrial Soome võistkond.

Võistlustrassi pikkus on linnulennult umbes 130 kilomeetrit. Ilmaennustus lubab kogu võistluse ajaks temperatuuri pidevat kõikumist üle ja alla nulli, mis muudab võistluse osalejaile eriti kurnavaks.

Utria dessant lõpeb lõpujooksu finišiga laupäeva hommikul Narva-Jõesuus. Võistluste pidulik lõpetamine algab laupäeval kell 16 Sinimägede uues koolimajas.

Utria dessanti korraldavad ERNA Selts, Kaitseliit ja Vaivara vallavalitsus salates 1999.aastast, meenutamaks Vabadussõja suurimat dessantoperatsiooni, mille tulemusel puhastati 1919. aasta 17.-19. jaanuaril punastest Narva-Jõesuu, Narva ja Jaanilinn.

Vabadussõja suurima dessantoperatsiooni üldjuht oli toona kapteni aukraadi kandnud Johan Pitka. Dessantrühmi juhtisid major Martin Ekström, staabikapten Karl Aleksander Paulus ja kapten Anto Nestori Eskola.

Alates eelmisest aastast on Utria dessant üksiti ka eelvõistlus Eesti võistkondadele Admiral Pitka luurevõistluseks, talvise võistluse 10 esimest lõpetajad tagavad sellega kindla pääsu augustikuus Võrumaal toimuvale jõuproovile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles