Rõivas: Eesti kodakondsus ei ole valimisnänn

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrei Ivanov
Andrei Ivanov Foto: Peeter Langovits

Eesti kodakondsus ei ole valimisnänn, mida saaks kingitusena jagada, ütles peaminister Taavi Rõivas, pidades kirjanik Andrei Ivanovile eriteenete eest kodakondsuse andmise arutamist avalikkuses kohatuks.

Rõivas ei soovinud arutada Andrei Ivanovi või tema kunagiste väljaütlemiste üle. «Avalikult arutamine ühe inimese sobivuse või mittesobivuse üle ei ole minu meelest kohane,» sõnas peaminister pressikonverentsil.

«Kevadel valitsuslepet tehes leppisime kokku, et see valitsus eriteenete eest kodakondsust ei jaga. Nüüd tundub kohatu, et praegu enne valimisi kampaania korras seda teemat arutame,» ütles Rõivas.

See, et üks minister teema ikkagi tõstatas, on tema hinnangul osa valimiseelsest kampaaniast. «Eesti kodakondsus ei ole valimisnänn, mida saaks kingitusena jagada,» märkis peaminister.

Temaga nõustus siseminister Hanno Pevkur: «Jätaks isikuomadused kõrvale, sest kindlasti on veelgi inimesi, kes eriliste teenete eest kodakondsust vääriks, aga me leppisime kevadel kokku, et kuni valimisteni eriliste teenete eest kodakondsusi ei anna. Seepärast ei tahaks siin hakata vaagima konkreetse isiku häid või halbu omadusi.»

Pevkur meenutas, et viimati andis valitsus eriliste teenete eest kodakondsuse 2012. aastal Isidor Levinile.

Haridusminister Jevgeni Ossinovski tunnistas, et tallegi ei meeldi protsessi avalikkus, kuid selles ei näinud ta süüd endal vaid kultuuriministril, kes esimesena oma arvamuse välja paiskas.

Kevadist kokkulepet ta aga ei mäletanud. «Enda mälu järgi olin ka koalitsioonikõnelustel, kuid seda kokkulepet ma ei mäleta. Tõenäoliselt on asi minu mälus,» jäi ta tagasihoidlikuks. 

Haridus- ja teadusminister Jevgeni Ossinovski tegi valitsusele ettepaneku anda kirjanik Andrei Ivanovile eriliste teenete eest kodakondsus. Millal valitsus seda arutab, ei ole teada. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles