Martin Kala: kas SINA julgeks?

, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Corbis / Scanpix

Ameerika astrofüüsiku Neil deGrasse Tysoni mõttetera kohaselt ei saa päevauudist sellest, kui minna julgelt kuskile, kus sajad on enne sind juba käinud. Prantsuse satiiriajaleht Charlie Hebdo, mille vastu sooritati nädal tagasi verdtarretav atentaat, julges sammuda avastamata aladel, elades päevast päeva silmitsi suure riski ja ohuga oma elule. Tulev emotsioonidejärgne aeg näitab, kas ja kui oluliselt mõjutab toimepandud terroriakt eurooplaste väljendusvabadust tulevikus.

«Et olla tõeline Charlie,» ütleb ajakirjanduse lipulaeva Financial Timesi vastutav väljaandja, «pead olema valmis trotsima tapmisähvardusi ja Molotovi kokteile; pead olema valmis töötama ja oma elu elama alalise politseivalve all; pead jätkama pila ja nalja viskamist teadmisega, et kütad üles neid inimesi, kes ei vaja palju, et sinu vastu tegudele asuda. Ning see tähendab ka seda, et pead enda ja oma lähedaste elust vähem lugu kui sõnavabaduse kõigutamatusest.» Charlie Hebdo töötajad polnud lihtsalt karikaturistid. Nad olid vabadusvõitlejad, kes ärgitasid teadlikult surmaohtlikku vaenlast – ekstremisti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles