Pentus-Rosimannus: Tuomioja väljaütlemised olid erakordselt ebaõnnestunud

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keit Pentus-Rosimannus.
Keit Pentus-Rosimannus. Foto: Mihkel Maripuu

Välisminister Keit Pentus-Rosimannuse sõnul olid Soome välisministri Erkki Tuomioja väljaütlemised Vene propaganda teemal erakordselt ebaõnnestunud ja tegelikku olukorda mittearvestavad.

«Me ei saa jätta reageerimata Venemaa järjest suurenevale propagandale, mis sisaldab sulaselgeid valesid. EL peaks Venemaa propagandale ühiselt vastu seisma ning selle ettepaneku olemegi koos Taani, Suurbritannia ja Leeduga teinud,» ütles Pentus-Rosimannus.

Eesti välisminister avaldas lootust, et Helsingis mõistetakse selle küsimuse tähtsust ning et Soome liitub esitatud initsiatiiviga.

«Me ei saa lubada, et Euroopa Liidu, st meie enda kodanike inforuumis toimetab keegi, kes opereerib ebatõdedega ja külvab vaenu,» märkis Pentus-Rosimannus.

Soome välisminister Erkki Tuomioja ütles Soome rootsikeelsele ajalehele Hufvudstadsbladet kommentaariks Eesti, Leedu, Taani ja Suurbritannia välisministri kirjale Vene propaganda teemal, et ta ei soovi Euroopa Liidu raha kulutamist ühise propaganda tegemiseks.

Tuomioja näeb kolleegide-välisministrite reageeringut vastusena tõsiasjale, et Balti riigid on tema meelest ärganud liiga hilja ja pole oma elanikele pakkunud venekeelseid uudistesaateid.

«See kõlab kokku selle natsionalistliku (rahvusliku) poliitikaga, mida Balti riigid on ajanud ja misläbi pole uudiseid vene keeles edastatud. Meie oleme Soomes läinud teistsugust teed pidi,» rääkis ta, viidates YLE venekeelsetele uudistele.

(Samas on Eestis venekeelsed uudised olemas nii Postimehe venekeelsetes portaalides ja paberväljaannetes, kui rahvusringhäälingu raadio- ja teleprogrammides- toimetuse täiendus).

Välisminister Keit Pentus-Rosimannus esitab koos Leedu, Taani ja Suurbritannia välisministriga Euroopa Liidu välispoliitika kõrgele esindajale Federica Mogherinile ühiskirja, tehes ettepaneku töötada välja tegevuskava Vene propagandale vastuseismiseks.

Pentus-Rosimannus, Taani välisminister Martin Lidegaard, Leedu välisminister Linas Linkevičius ja Suurbritannia välisminister Philip Hammond on ette valmistanud ettepanekud, mis on kavas esitada Mogherinile enne 19. jaanuaril toimuvat välisasjade nõukogu kohtumist, millel Euroopa Liidu välisministrid arutavad ELi ja Venemaa suhteid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles