Küberuurijad paljastasid aastate varjatuima kuriteo

Risto Berendson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Krediitkaart American Express Blue.
Krediitkaart American Express Blue. Foto: American Express

See on viimaste aastate kõige paremini varjatud ja suurejoonelisim krediitkaardipettus Eestis. Veel läinud suvel võõra raha eest Brasiilias Rio de Janeiros Maracanã staadionil jalgpalli MM finaalmängu vaatamas käinud ja kahe pileti eest 1400 eurot maksnud Sergei (26) istub kolmandat kuud vahi all kahtlustatuna kuritegeliku ühendusse kuulumises ja arvutikelmuses.

Peale tema on vahi all veel kolm kaasosalist vanuses 23–28 aastat. Neist ainult üks on varem kriminaalkorras karistatud, sedagi kerge varavastase kuriteo eest. See seltskond arvas jäävat end uurimisorganitele märkamatuks.

Vähemalt tegid nad ise kõik, et see nii oleks. «Ma ei ole oma töös varem kohanud nii põhjalikku konspiratsiooni vahelejäämise vältimiseks,» tunnistab uurimist juhtiv Põhja ringkonnaprokurör Eneli Laurits.

Ometi jäi virtuaalses finantsmaailmas sahkerdanud ja hoolega oma tegevuse jälgi peitnud jõuk eelmise aasta kevadel silma Põhja prefektuuri küberkuritegude ja digitaaltõendite teenistusele. «See juhtus ühe teise kriminaaluurimise käigus, kus samamoodi võõraste isikute krediitkaartidega asju osteti ja kaup Eestis vahelejäämise vältimiseks Soome postkontorisse telliti,» räägib teenistuse juht Hannes Kelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles