Õpilased ja lapsevanemad allkirjastasid liiklusrahu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liiklusrahu välja kuulutamine Tallinna Inglise Kolledzhi õuel, liiklusrahuga ühineb Evelin Ilves.
Liiklusrahu välja kuulutamine Tallinna Inglise Kolledzhi õuel, liiklusrahuga ühineb Evelin Ilves. Foto: Toomas Huik

Täna keskpäeval allkirjastasid Tallinna Inglise Kolledži hoovis kooliõpilaste ja lapsevanemate esindajad liiklusrahu, mille osalised lubasid liigelda tähelepanelikult ja eeskujulikult ning mis kutsub juhte üles sõitma linnas kiirusega 40 km/h.

E-riigile kohaselt anti lepingule allkiri paberit raiskamata, ID-kaardiga digitaalselt.

Õpilaste nimel lubas liiklusrahust kinni pidada, ettevaatlikult teed ületada ja eeskujulikult liigelda Rapla Vesiroosi Gümnaasiumi IIb klassi õpilane Carl Gregory Rohtla. Digiallkirjaga kinnitas oma lubadust lastevanemate ja autojuhtide nimel lastevanemate liidu esindaja.

Liiklusrahu lepe on tähtajatu ning seotud jalakäijate ning taas kooliteed alustavate laste ohutusele suunatud liiklusohutuskampaaniaga, mida korraldavad maanteeamet ning politsei- ja piirivalveamet.

Maanteeameti peadirektor Tamur Tsäkko sõnul on suvi läbi saanud ning liikluse tihenedes peab kasvama ka tähelepanelikkus. Ta märkis, et tänavune kuum suvi näitas, kuidas segav faktor nagu kuumus, liiklusõnnetuste arvu kasvatab.

«Jahedam augusti teine pool on liikluses olnud ilusam. Loodame, et see langustrend jätkub,» ütles Tsäkko.

Peadirektor meenutas maanteeameti uuringut, mille kohaselt on autojuhid väga enesekindlad, üle 80 protsenti neist peab piirkiiruse 10 km/h ületamist aktsepteeritavaks ja ohutuks.

Tsäkko avaldas lootust, et nii autojuhtide kui ka jalakäijate hoolivus ja tähelepanu ei kesta ainult ühe päeva või septembrikuu, vaid ka pikemas perspektiivis edasi.

Maanteeamet kingib sel sügisel igale kooliteed alustavale esimese klassi õpilasele 1. septembri puhul Liiklusaabitsa.

Liiklusrahu patroon Evelin Ilves tänas leppe algatajaid ning märkis, et see oli esimene leping, mille tekst esitati peast. «See näitab, kui hea ja inimlik, lühike ja lihtsasti täidetav see lepe on,» sõnas ta.

Ilves meenutas, et mõne aja eest Aasiat külastades imestas ta, kuidas Tallinnast suuremates ja tihedama liiklusega linnades polnud foore ega liiklusmärke, kuid esines vähem liiklusõnnetusi ja –surmasid. Kohalikud olid seda seletanud põhimõttega «mina ei tee sulle haiget, ära sina mulle ka tee.»

Ilves avaldas lootust, et teineteisest hoolimine, teineteise märkamine ja austamine jõuavad mälust käitumisse.

Tallinna Inglise Kolledži direktor Toomas Kruusimägi sõnul toimivad kõige paremini just ise tehtud kokkulepped. Ta avaldas lootust, et leppega ühineb rohkem inimesi ning turvalisus ja hoolivus ühiskonnas kasvab.

Liiklusrahu kampaania kutsub autojuhte üles sõitma linnas 40 kilomeetrise tunnikiirusega. Politsei korrakaitseosakonna komissar Riho Tänaku sõnul suurendab juba 10 km/h kiirusevahe oluliselt jalakäija ellujäämisvõimalusi.

«Sellepärast, et kooliaasta alguses lapsed jõuaks harjuda liiklusega ja liiklus oleks nende ümber rahulikum, kutsutakse üles väiksema kiirusega sõitma, » rääkis ta.

Tänaku sõnul poleks vaja inimesi üles kutsuda 40-ga sõitma, kui kõik rahulikult ja eeskirjade kohaselt 50 km/h sõidaks. Rahulikumast liiklusvoolust paistavad kihutajad ja süstijad ka paremini silma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles