Eesti e-valimised on popid: nende vastu tuntakse huvi Lõuna-Koreani välja

Marian Männi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
RICA SEMJONOVA; TALLINN, EESTI, 28MAR07.
Riigi Infosüsteemide Arenduskeskuse kommunikatsioonijuht Rica Semjonova. Keskmise eestlase ID-kaart.
RICA SEMJONOVA; TALLINN, EESTI, 28MAR07. Riigi Infosüsteemide Arenduskeskuse kommunikatsioonijuht Rica Semjonova. Keskmise eestlase ID-kaart. Foto: TOOMAS HUIK/PM/SCANPIX BALTICS

Lõuna-Korea, Leedu, Soome, Jaapan, Brasiilia ja Panama on vaid mõned riigid, kes on huvi tundnud Eesti e-valimiste vastu.

Vabariigi Valimiskomisjoni seinal on kaart, kus on lipukestega näidatud, millised riigid on e-hääletuse asjus kohtumisi palunud. Euroopa on meedianõuniku Kristi Kirsbergi sõnul lipukestega üsna tihedalt kaetud.

Aga ka näiteks Lõuna-Koreast käidi aasta tagasi Eesti valimistavade kohta uurimas. 

«Huvi on tõepoolest suur, kuid e-hääletamise sisseviimine eri riikides sõltub suuresti siiski konkreetse riigi traditsioonidest, seadusandlusest ja poliitilistest huvidest,» ütles Krisberg.

VVK esindajad rõhutavad külalistele seletusi jagades, et Eestis toimiva ja turvalise süsteemi taga on ID-kaart. Vaid selle lai levik tagab vajalikud eeldused – isiku elektroonilise tuvastamise ja digiallkirja.

Eelolevatel riigikogu valimistel kasutab Eesti e-hääletamist juba kaheksandat korda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles