TÜ: Eesti vajab arutelu osalise õppemaksu üle

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikool.
Tartu Ülikool. Foto: Margus Ansu

Eesti peaks arutlema selle üle, kas siinsetes ülikoolides peaks kehtima osaline õppemaks, kommenteeris Tartu Ülikooli õppeprorektor Birute Klaas tööandjate keskliidu tänaseid mõtteid.

«Kindlasti vajab Eesti diskussiooni selle üle, kas kõigile üliõpilastele tuleks kehtestada üldine osaline õppeteenustasu, mis poleks küll väga kõrge, kuid igaüks peaks siiski teatud osa ise panustama.»

Sellega peab tema sõnul tingimata kaasnema paindlik stipendiumide ja toetuste süsteem, mis arvestaks üliõpilaste tegelike vajadustega.

Klaas meenutas ka, et sellele, et praegune olukord üliõpilaste rahastamises on ebavõrdne, on tähelepanu juhtinud mitmed välisekspertide raportid.

«Pooled üliõpilased saavad õppida täiesti tasuta, vaatamata nende majanduslikule olukorrale, teisel osal tuleb oma õpingud kinni maksta täies ulatuses, sõltumata nende tegelikest võimalustest,» kirjeldas ta Eesti olukorda.

«Teisest küljest asume me samas kultuuriruumis Põhjamaadega, kus haridus on traditsiooniliselt olnud avalik hüve, mille maksavad kinni maksumaksjad. Aga ka Põhjamaades on üliõpilaste rahastamise teema tekitanud aktiivseid arutelusid.»

Tööandjate keskliit tegi täna avalikustatud manifestis ettepaneku muuta Eesti kõrgharidus tasuliseks ning asendada praegused riigi rahadega loodavad kohad stipendiumidega.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles