Suurem osa kohtuekspertiisi võhmast läheb narkojoovete selgitamiseks

Marian Männi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti kohtuekspertiisi instituut.
Eesti kohtuekspertiisi instituut. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Kohtuekspertiiside arv langes mullu kolme protsendi võrra, suurem osa oli seotud narkojoobega.

Samas eelmiste aastate tähelepanu narkoainete ja narkojoobe osas mõnevõrra vähenes. Narkootilisi aineid saadeti Eesti kohtuekspertiisi instituudile (EKEI) ekspertiisi tegemiseks 2013. aastaga võrreldes 12 protsenti vähem ning narkojoobes juhtide analüüside ekspertiisi saatmine langes eelmise perioodiga võrreldes 15 protsenti vähem. Sellegipoolest oli suurem osa ekspertiisidest narkojoobega seotud.

Kõige rohkem kasvasid aastaga kohtupsühhiaatriliste ekspertiiside arv ning toimingud andmebaasidega. Viimase tõusu taga on justittsministeeriumi pressiesindaja teatel ööpäevaringselt automatiseeritud DNA ja sõrmejälje andmekogude võrdlusel saadud tulemused.

Kokku tehti Eesti kohtuekspertiisi instituudis (EKEI) 20 253 toimingut:

EKEI direktori Üllar Lanno sõnul on juurde tulnud olulisel määral ravidokumentide alusel tehtavate arstlike vigade tuvastamisi.

Kolmandat aastat järjest on tõusnud DNA proovide ekspertiisi saatmine. Selliste ekspertiiside kogumaht tõusis möödunud aastal üle 1600, lisandus veel üle 2500 uuringu ja registritoimingu. Kriminalistikaekspertiisidest olid tõusva trendiga veel värvkatte ekspertiis, mida tehti 36 tükki, ja paberraha, mida tehti 269.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles