Viljar Veebel: finantsjulgeolekus on eeldusi globaalseks tormiks

Viljar Veebel
, Kaitseväe Ühendatud Õppeasutuste dotsent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljar Veebel.
Viljar Veebel. Foto: Margus Ansu

Käimasolevad aktiivsed konfliktid Ukrainas, Kesk-Aafrikas ja Lähis-Idas on elujõulised ning pigem on oodata nende intensiivistumist (Ukraina ja Kesk-Aafrika) või laienemist (ISIL, Süüria, Iraan, Iraak). Globaalsed suurjõud ei seisa samuti ühise stabiliseerimise eest, vaid pigem näevad regionaalsetes konfliktides võimalust rivaale nõrgestada ja liitlasi toetada.

80-protsendilise tõenäosusega näeme 2015. aastal ka globaalset finantskriisi – aktsiaturud on oma tipus, seni toiminud finantssolidaarsus suuriikide vahel on kadunud ja spekulantide kasvanud võimalused languse pealt teenida on loonud kriisieelse olukorra, mis ootab vaid sobivat ettekäänet. Kriis nagu tavaliselt lööb kõvemini siirdemajandusi ja annab eeliseid USA-le ja Euroopale. Nähtavasti tuleb ka meil Euroopa solidaarsusesse rahaliselt rohkem panustada, saamaks vastu julgeolekutoetust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles